De ensamkommande barnen blir direkt en fråga för kommunen då de omfattas av socialtjänstlagen, och i Göteborg räcker stadens personal inte till. Därför startas nu en bemanningsenhet som ska anställa minst tusen personer. I brist på socionomer kommer man också att söka personer med gymnasiala utbildningar inom vård och omsorg.
– Det kommer att bli en enorm kraftansträngning. Det här har vi aldrig gjort förut, konstaterar Ulla-Carin Moberg på social resursförvaltning som kommer att få prioritera bort en del uppgifter.
Från 30 platser till 500
På transitboenden ska barnen bara bo i några dagar innan Migrationsverket utrett dem och de slussas vidare till den kommun de ska bo i. Göteborgs stad hoppas få till en ny mottagning i samarbete med Migrationsverket där barnen bara behöver stanna i något dygn. I väntan på detta startar och upphandlar staden nya boendeplatser hela tiden och har transitboenden för barn i Lerum, Hovås och Angered, och Bräcke diakoni har ett på gång. På Tjörn startas även ett nytt asylboende och i Lundby finns upp till 80 platser för asylsökande flyktingar med fokus på barnfamiljer. Social resursförvaltning ser gärna att boenden läggs på entreprenad som redan har rutiner för arbetet.
Då antalet platser måste fördubblas pågår ett intensivt sökande efter lokaler, som gärna får vara expanderbara. Gärdsåsskolan startade till exempel med 30 platser och har nu 500.
Nytt säkerhetsläge efter bränderna
Den senaste tidens anlagda bränder har medfört fler saker att ta hänsyn till.
– Vi använder oss av vaktbolag och av räddningstjänsten. Vi måste tänka säkerhet från början, det har blivit en ny dimension, tyvärr, säger Sven Höper som är direktör för välfärd och utbildning på stadsledningskontoret.
I ett lite längre perspektiv planeras även för de vuxna och familjer som får uppehållstillstånd och bosätter sig i staden.
– Vi räknar med att 2000–3000 ensamkommande barn om året kommer att bli göteborgare. Sammantaget med vuxna är det realistiskt att tro att det blir 6000–7000 nya för Göteborgs räkning varje år, säger Sven Höper.
I ett längre perspektiv krävs också bland annat utbildningsplatser för dem som får asyl och inte minst boendelösningar.
– Vi har en stor planering på gång med Framtiden-koncernen som tittar på Frihamnen där vi kan blanda bostäder med modulboenden för att kunna ta emot både vuxna och barn, säger Sven Höper.