Men ett namn saknades, Momodou Malcolm Jallow, trots att han långt tidigare gått ut öppet med sin kandidatur: Han är tveklöst en av Vänsterpartiets mer profilstarka namn. Ordförande i civilutskottet, bostadspolitisk talesperson, riksdagsledamot sedan 2017 och under fyra år ledamot i Europarådets svenska delegation.
Många vänsterpartister blev därför väldigt förvånade och undrade varför inte Jallow fanns med på listan. Själv var han kanske mest förvånad av alla.
– Jag var självklart chockad, säger Malcolm Jallow nu till Dagens ETC, när han för första gången pratar ut om varför han petats från vallistan.
– Jag fick beskedet efter presskonferensen. Folk började ringa och skicka meddelanden och undra varför jag inte stod med på listan. Efter det fick jag ett samtal från sammankallande i valberedningen.
Rykten om utebliven partiskatt
Motiveringen som Jallow fick till petningen var att han inte skulle ha betalat in sin partiskatt, något som alla företrädare för Vänsterpartiet måste göra. Den innebär att ingen ska behålla en lön på mer än motsvarande 5/8 av ett basbelopp. 2021 var gränsen 29 750 kronor efter skatt.
– Det hade spridits rykten om att jag inte betalat min partiskatt. Men det är felaktigt. Det står i stadgarna att man ska betala den och jag tycker självklart man ska följa dem. Det är inga konstigheter, säger han.
– Valberedningen frågade inte ens om det. De tog inte upp ryktena om att jag inte betalat partiskatten med mig, utan gjorde en vanlig intervju i en timme.
Momodou Malcolm Jallow beskriver känslorna när han fick beskedet.
– Jag blev ganska chockad och besviken över att man inte tog sig tid att ge mig möjlighet att besvara de här ryktena, och bemöta med bevis och fakta. Varken partiledningen eller jag fick möjlighet att bekräfta eller dementera rykten. Det gör mig mest besviken, säger han.
”Många års erfarenhet”
Att han inte skulle ha tillräckliga kvalifikationer för att kandidera till Europaparlamentet är svårt för någon att hävda.
Jag har rest runt hela världen, USA, Afrika, Europa och pratat om internationell politik, miljöfrågor, migrationsfrågor.
– Jag har många års erfarenhet av att jobba internationellt . Jag har suttit i Europarådet i fyra år. Jag har jobbat inom EU i många år, som ordförande för en stor organisation, och varit med och påverkat EU-lagstiftning under många år, haft flera olika konferenser och väldigt mycket möten i parlamentet. Jag har rest runt hela världen, USA, Afrika, Europa och pratat om internationell politik, miljöfrågor, migrationsfrågor. Jag har blivit prisad för det också. Det är ingen hemlighet. Det är det som gör att många blivit väldigt förvånade att jag inte anses kvalificerad nog att vara med i valberedningens förslag, säger han.
Bland annat tilldelades Momodou Malcolm Jallow Global Leadership Award 2018 av den världskände medborgarrättskämpen och pastorn Jesse Jackson, som även var nära medarbetare till Martin Luther King.
Stöd av BLM-grundare
I frågor som rör antirasism, mänskliga rättigheter och diskriminering har Jallow blivit en välkänd profil både internationellt och inom den svenska rörelsen. En av många som hyllat honom, och öppet ifrågasatt hans frånvaro på EU-vallistan är Aysha Jones, grundaren av svenska Black Lives Matter och aktiv i Vänsterpartiet.
Att inte ha med mig bland 36 namn, det kan inte vara rimligt.
– Att inte ha med mig bland 36 namn, det kan inte vara rimligt. Att alla de här 36 personerna är mer rimliga som kandidater till Europaparlamentet än jag. De har säkert fantastiskt bra meriter allihopa och jag önskar dem all lycka, men jag kan inte förstå varför jag inte finns med bland 36 namn.
Kan du se något annat skäl till att du inte finns med på förslaget till vallistan?
– För att undvika att spekulera så måste den frågan ställas till valberedningen. Om de använder partiskatten som skäl är det ett felaktigt underlag. Och det är fakta, det är inget att spekulera om, det finns underlag som visar att jag hade betalat partiskatten. Om man då tar bort den delen, vad finns det då för anledning, vad finns för annat som gör att de inte vill ha mig på listan? Den frågan får valberedningen besvara. Jag utgår ifrån att de inte kan använda argumentet om partiskatten nu, när det är tydligt att jag betalat den.
Du var en av dem som höll upp PKK-flaggorna i Almedalen förra sommaren, har du fått mycket kritik internt i partiet för det?
– Jag har fått partiets förtroende som ordförande i civilutskottet, den enda ordförandeposten som hela Vänsterpartiet fick efter senaste valet. Jag upplever att jag har partiets fulla förtroende annars hade jag inte fått det uppdraget. Det här har inte med partiets ledning att göra, utan med valberedningen att göra. Valberedningen arbete är oberoende av ledningen och arbetar utifrån specifika riktlinjer. Och det här är bara ett förslag, i slutändan är det ombuden som får bestämma. Jag har tillit till den demokratiska processen i partiet och utgår ifrån att när ombuden fattar beslut på lördag kommer de att de utgår från mina meriter och min politiska gärning. Inte utifrån ett rykte som inte stämmer. Då lämnar jag över det till dem.
”Jag kandiderar fortfarande”
Vallistan ska klubbas av ombuden på Vänsterpartets valkonferens på lördag 20 januari. Momodou Malcolm Jallow har inte gett upp hoppet om att få en plats på listan.
– Det ska avgöras på lördag. Jag kandiderar fortfarande, jag lämnar över det till alla ombud och förhoppningsvis kan de få all fakta på bordet.
Hur ser du på valberedningens agerande?
– Jag vill inte recensera valberedningens arbete. Jag utgår ifrån att de fattat ett beslut som de anser är rätt. Men partisekreteraren kan bekräfta att ryktena inte stämmer. Gruppledaren har också bekräftat för mig och för valberedningen att jag betalat partiskatt i vanlig ordning. De har fått all fakta på bordet. Frågan är vad de gör med det. Hittills har de valt att inte göra någonting.
Det har kommit väldigt mycket stöd för dig från många på sociala medier. Hur känns det?
– Det uppskattar jag oerhört mycket. Det visar hur mycket förtroende jag har inom partiet, och blir ett kvitto på det arbetet som jag lägger på mitt uppdrag. Jag jobbar hårt varje dag för att lyfta Vänsterpartiets politik. Jag har varit aktivist hela mitt liv och brukar kalla mig en aktivist inom politiken. Jag är rörelsens röst i parlamentet. Förtroendet från rörelsen är otroligt viktigt för mig. Det är därför jag blir så glad att alla inom rörelsen stöttar mig och inte är rädda för att visa det. Så oavsett hur det går är jag väldigt tacksam för allt stöd som jag får, från partikamrater och andra.
Varför vill du till Europaparlamentet?
– Vänsterns röst idag är viktigare än någonsin. Kriser avlöser varandra på såväl nationell nivå som inom EU. Det råder en global klimatkris som är ett direkt hot mot liv och hälsa. Och inom EU vill jag vara med och lyfta Vänsterpartiet som en stark grön röst och att internationellt förankra de frågor som vi driver i riksdagen. Och när högerextremismen växer inom Europa, i Italien, Frankrike, Nederländerna, Danmark och här í Sverige. Då är jag, som varit antirasist hela mitt liv, övertygad om att min kamp kommer behövas i Europaparlamentet, och att de inte får stå oemotsagda.
Valberedningen: ”Helhetsbedömning”
Valberedningens sammankallande Håkan Eriksson väljer att svara skriftligt:
”När valberedningen tar fram ett förslag så gör vi en helhetsbedömning av listan. Utifrån kompetenser och erfarenheter och egenskaper, men också diskvalificerande faktorer som att inte fullgjort betalning av partiskatten senaste mandatperioderna. Samma principer gäller för alla. Vi brukar aldrig gå ut och motivera varför enskilda personer inte finns med i ett förslag. Vi har lagt vårt förslag och det är valkonferensen på lördag som avgör.”
Partisekreterare Aron Etzler bekräftar att Momodou Malcolm Jallow har betalat sin partiskatt enligt gängse regler.
I ett internt mejl till medlemmarna, som Dagens ETC tagit del av, skriver han:
”Valberedningens argumentation för att inte placera Momodou Malcolm Jallow på listan är att han under en tid inte betalat full partiskatt. Den bedömningen kan ha grundats på information som funnits innan vi summerat årets betalningar och vill därför tydliggöra att enligt den sammanräkning vi gjort i december 2023 har partiskatten betalats sedan valet 2022 i enlighet med det regelverk som finns för riksdagsledamöter”.
Partisekreteraren ska också ha gett informationen vidare till valberedningen.
”Vi har när detta kommit till vår kännedom också meddelat detta till valberedningen”, skriver Etzler.
Han kommenterar även andra påståenden gällande Momodou Malcolm Jallows kandidatur.
”Det har också framkommit att medlemmar påstått att det finns rasistiska eller andra illegitima motiv bakom valberedningens arbete. Den som vill föreslå andra kandidater än de förslagna har självklart rätten att göra det, men det är synnerligen olämpligt att tillskriva valberedningen motiv som inte är förenliga med Vänsterpartiets värdegrund, såsom rasism, eller att deras arbete inte är legitimt. Valberedningens integritet och arbete måste respekteras som en del i partiets interna demokrati”.