Fem unga och tongivande centerpartistiska riksdagsledamöter som inom bara några veckor har meddelat att de inte kommer att kandidera i nästa val.
Ingen av dem har nämnt några politiska skäl. De ska satsa på familjen, pröva på jobb utanför politiken en period.
Inte ett ord om något missnöje med det vägval Annie Lööf gjorde den 8 mars i en intervju med Expressen, där hon stängde dörren till en borgerlig regering som är beroende av att förhandla budget med Sverigedemokraterna och öppnade dörren för att ingå i en rödgrön S-ledd regering.
Ett slutet parti
Olof Jonmyren är ledarskribent på centerpartistiska Södermanlands Nyheter. Han tror att motiveringarna om att satsa på annat stämmer, men att det även kan handla om att förutsättningarna för samarbete mellan partierna har förändrats radikalt de senaste fyra åren.
– Allianssamarbetet har åkt ut genom fönstret. Om man ska tröttna på politiken och söka sig bortåt ett tag så är det kanske rätt tillfälle nu, säger han.
Susanne Nyström, ledarskribent på oberoende liberala Dagens Nyheter, ser inte heller något utbrett missnöje.
– Jag har inte sett något om att det finns politiska motiveringar bakom. Men Centern är ett slutet parti, inte minst jämfört med Liberalerna, säger hon.
I ett Svenska Dagbladet-reportage nyligen var en rad lokala företrädare kritiska mot partiets riktning och tysthetskultur.
– För oss och vår livsstil är ju miljöpartister ett större hot än sverigedemokrater, sa Helena Lundgren, oppositionsborgarråd i Vindeln i Västerbotten.
Olof Jonmyren tror att diskussionen kan väckas under året.
– Det är klart det finns ett missnöje med situationen, det vore väldigt konstigt annars. Lusten att sitta med i en regering som lutar åt vänster varierar nog mycket mellan de folkvalda. Den debatten är inte färdig än, även om Annie har pekat ut riktningen, men det är stämma i höst och då gissar jag att frågan måste luftas.
”Kommer märkas”
Utöver de redan nämnda har även vice ordförande och gruppledare Anders W Jonson sagt att han inte kandiderar för sina uppdrag, och andre vice ordföranden Fredrick Federley har som bekant helt lämnat politiken.
Partisekreteraren Michael Arthursson menar att det inte är ovanligt att unga personer söker sig bort från politiken en period och ser bara motiven som personliga.
– Det är många duktiga och kompetenta personer, så det är klart det kommer märkas. Vi kommer behöva göra förnyelse, men jag är övertygad om att vi klarar det bra, säger han.
Hur utbrett är missnöjet mot partiledningen bland medlemmarna i stort?
– Vi har tiotusentals medlemmar och förtroendevalda, så det vore konstigt om det inte är några som har andra tankegångar än partistyrelse och riksdagsgrupp. Men vi har diskuterat det här mycket och har en fortsatt dialog, och det finns en väldigt stor uppslutning kring att vi ska vara ett självständigt parti och kunna samverka brett, både med S och M och vi ska inte ge makt åt SD.
Lämnade efter 50 år
En av dem som lämnat partiet helt, och varit öppen med de politiska skälen bakom, är Staffan Danielsson. Han gick med 1970, har jobbat åt Fälldin-regeringen och suttit 14 år i riksdagen.
För två veckor sedan avslutade han sitt medlemsskap i partiet efter över 50 år med motiveringen att ”C borde stödja en alliansregering, även om visst SD-stöd behövs”.
– Jag är stolt över allt jag har gjort under 50 år i partiet, men de senaste två-tre åren har partiet och jag utvecklats i lite olika riktning, säger Staffan Danielsson på telefon från sin gård utanför Linköping.
Det var migrationsfrågan och regeringsfrågan som var avgörande.
– När Annie sa att man inte kan sitta i en regering som har stöd av SD, men inte ställde samma ultimatum med vänstern.
– Jag likställer V och SD, båda har sina mörka rötter. Och båda kommer få några fläskben om de stödjer en regering, men det är ingen risk att Sverige råkar ut för vare sig proletariatets diktatur eller ett rasistiskt samhälle.
V har runt 9 procent medan SD ligger på 18-19 procent i väljarstöd, nästan jämnstora med M. Varför skulle SD nöja sig med ett ”fläskben” i ett regeringssamarbete?
– Jag likställer dem ändå, även om de är olika stora. Jag tror att V får igenom lite bidragsmiljoner hit och dit, och SD kommer få lite också, men jag tror att i båda fallen fungerar Sverige vidare, vare sig med Löfven eller Kristersson som statsminister. Min tro är inte att det blir en extrem politik. M och KD kommer aldrig acceptera att SD får igenom saker som är emot deras färdriktning.
Finns det många medlemmar som delar din uppfattning?
– Det är alldeles uppenbart att en betydande del av Centerpartiets medlemmar tycker som jag. Dels i migrationsfrågan, dels i regeringsfrågan. Det handlar ju om flera tiotals procent, det är uppenbart.
– Ändå så är det nästan bara jag som har stått upp och deklarerat detta. Men jag har ju blivit hudflängd, och det har alla sett.
Det är tråkigt att det inte är högt i tak i Centerpartiet i de här frågorna, tycker han.
– Om man tycker olika i de här sakfrågorna då är man ond, omänsklig och inhuman. Om någon ställer sig upp och säger att jag tycker att migrationspolitiken borde skärpas, eller att alliansen borde kunna regera med visst stöd från SD, då får man en stämpel på sig. Och det är väldigt få människor som vill utsätta sig för det.
– Så de som tycker som jag ligger lågt, för de vill inte utsätta sig för den storm som skulle bli om de sa vad de tyckte, säger Staffan Danielsson.
De som försvinner från Centern
Emil Källström
• 34 år
• Uppdrag: Ekonomisk-politisk talesperson. Riksdagsledamot sedan 2010. Ledamot i kommunfullmäktige i Örnsköldsvik sedan 2006. Sitter i partistyrelsen.
• Status: Aviserade i tisdags att han lämnar alla sina politiska uppdrag efter mandatperioden. Han ska satsa på annat ett tag och ”tänkte inte bli politiker på heltid livet ut”, sa han.
Johanna Paarup-Jönsson
• 38 år
• Uppdrag: Talesperson för psykisk hälsa, tidigare migrationspolitik talesperson. Riksdagsledamot sedan 2014.
• Status: Meddelade 10 mars på Facebook att hon inte ställer upp för omval eftersom hon har tappat ”lusten och engagemanget för politiken”.
Kristina Yngwe
• 37 år
• Uppdrag: Riksdagsledamot sedan 2014, ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet.
• Sitter i partistyrelsen och verkställande utskottet. Landsbygdspolitisk talesperson.
• Status: Meddelade i ett Facebook-inlägg 30 mars att hon inte ställer upp för omval 2022.
Magnus Ek
• 27 år
• Uppdrag: Riksdagsledamot sedan 2018. Fd ordförande för ungdomsförbundet CUF, 2015–2019. Miljöpolitisk talesperson.
• Status: Meddelade på Facebook 23 mars att han inte kommer kandidera till riksdagen 2022, eftersom han ”jobbat politiskt sedan studenten och känner att jag behöver göra annat i livet”.
Staffan Danielsson
• 73 år
• Uppdrag: Riksdagsledamot 2004–2018. Satt i partistyrelsen 1997–2005. Informationssekreterare åt jordbruksministern i Fälldin-regeringen 1979–1982.
• Status: Lämnade partiet 25 mars av politiska skäl, efter 51 år som medlem, med ett öppet brev där han förklarade sina åsikter och orsaker.
Anders W Jonsson
• 59 år
• Uppdrag: Riksdagsledamot sedan 2010. Vice partiordförande och gruppledare sedan 2011. Under en period 2020 var han vikarierande partiledare.
• Status: Ställer inte upp för omval till sina uppdrag, meddelade han i februari. Oklart om kandidatur till riksdagen.
Fredrik Christensson
• 29 år
• Uppdrag: Riksdagsledamot sedan 2014. Vice ordförande för C i Västra Götaland sedan 2016. Utbildningspolitisk talesperson
• Status: På en distriktsstämma i slutet av mars meddelade han att han inte kommer ställa upp för omval 2022.
Fredrick Federley
• 42 år
• Uppdrag: Europaparlamentariker 2014–2020, riksdagsledamot 2006–2014, ordförande för CUF 2002–2007, andre vice partiordförande från 2015.
• Status: Lämnade samtliga politiska uppdrag i december 2020 efter att det avslöjats att han haft en relation med en man som är dömd för grov våldtäkt mot barn.