– Tullverket befinner sig verkligen i frontlinjen när det gäller att arbeta mot den organiserade brottsligheten, säger finansminister Elisabeth Svantesson.
Den kriminella ekonomin är mellan 100-150 miljarder kronor varje år, berättar Hans Eklind (KD), och fortsätter:
Allt börjar och slutar med pengar.
– Men det är svårt att uppskatta och förmodligen finns det ett stort mörkertal. Polisen beslagtar endast en fjärdedel av detta. Om vi på allvar menar att vi ska kunna ta de krafttag som krävs för att göra någonting åt de kriminella nätverken handlar det om att strypa pengarna, säger Hans Eklind.
Rätt att kroppsvisitera och avlägsna personer
Tullverket kommer enligt förslaget att få samma befogenheter som polisen när de utför liknande uppgifter.
– Det handlar dels om att man ska få använda våld i fler situationer än idag. Tullen får därför liknande möjligheter att använda våld som polisen, säger Rickard Jomshof (SD).
Tullen kommer att kunna avlägsna och fysiskt föra bort personer vid behov. Det är kraftfullare än en muntlig avvisning. För att kunna göra detta säkert måste tulltjänstemännen även kunna kroppsvisitera, resonerar man.
– Våra tulltjänstemän konfronteras med allvarlig brottslighet och individer med ett mycket stort våldskapital. Och att arbeta som tulltjänstemän idag innebär att man kan hamna i mycket obehagliga och ibland direkt farliga situationer, säger Rickard Jomshof.
Regeringen ser också ett behov av att fler tulltjänstemän är beväpnade.
– Man inte får glömma bort att för tio år sedan såg det här arbetet väldigt annorlunda ut. Vi har en eskalering av vapen- och narkotikasmuggling som gör att jobbet ser annorlunda ut. Detta har efterfrågats av Tullverket, säger Martin Melin (L).
Samlad lagstiftning ska bli tydligare
I utredningen om den nya lagen skriver utredaren att det finns ett behov av en samlad befogenhetsreglering för tulltjänstemän. Det har tidigare har reglerats i flera författningar vilket har försvårat arbetet. En möjlig konsekvens kan ha varit att staten förlorat tullintäkter och låtit brott gå obemärkt förbi.
Erik Mangen är säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel. Han delar regeringens bild, och Svensk Handel är en av organisationerna som lobbat för att få till förändringen.
– Tullverkets bristande befogenheter har varit en anledning som möjliggjort att svenskt stöldgods har kunnat lämna landet, säger Erik Mangen.
Samtidigt uppger nästan alla livsmedelshandlare att de har varit utsatta för brott.
– Hela 97 procent av svenska livsmedelshandlare är utsatta för brott. Då måste vi fråga oss varför det är så? En del av det som stjäls försvinner utomlands och bristen på Tullverkets befogenheter har varit en del som har möjliggjort för ligor att föra stöldgods utomlands.
Erik Mangen beskriver bristerna som ett incitament för organiserad brottslighet och hoppas på att de föreslagna förändringarna ska göra Sverige till en mindre attraktiv marknad för brottslingar.
Hyllar Tullverkets resultat
Förra året beslagtog Tullverket dubbelt så mycket narkotika som året innan.
– Det är tullen som ska se till att knark och vapen och andra saker inte kommer in i vårt land, för det är ofta från utlandet som de här gängens försäljningsvaror kommer, säger Hans Eklind.
Därmed har Tullverket en roll att spela i det brottsförebyggande arbetet.
– Det är bra att vi belyser flera myndigheters roll i det brottsförebyggande arbetet och hela rättskedjans arbete. Att det inte bara blir ett uppdrag för polis, åklagare och domstol, säger Erik Mangen, Svensk Handel.