Tullen genomför sedan några månader tillbaka extra kontroller av post från utlandet adresserat till 15 olika områden runt om i Sverige. Det rör sig om områden som polisen beskrivit som ”särskilt utsatta” och enligt Tullverket är syftet ”att minska tillgången till narkotika och andra restriktionsvaror i dessa områden”.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det har varit en lyckosam kontrolloperation. Inom operationen har vi gripit åtta personer, genomfört flera husrannsakningar samt identifierat en organisation som bedrivit organiserad smuggling av narkotika där även huvudmannen blev gripen. I det ärendet pågår förundersökningen fortfarande, säger Bosse Johnsson, ansvarig för operationen hos Tullverket, i ett pressmeddelande.
Inte alltid träffsäker
Att operationen beskrivs som lyckad betyder inte att den behöver vara det ur alla aspekter. Nyligen släppte Civil Rights Defenders rapporten ”Slumpvis utvald, ras-/etnisk profilering i Sverige”, skriven av kriminologen Leandro Schclarek Mulinari.
Där framkommer att punktmarkeringen av vissa områden eller av personer med utländskt utseende, det vill säga en etnisk- eller rasprofilering, inte alltid är den mest träffsäkra. Ett förhållande som verkar stämma även på Tullverkets operation.
– Jag har inte siffrorna framför mig, men ja, träffsäkerheten är lite lägre. Vilket kan bero på att att det handlar om varor som är relativt enkla att få tag på på annat sätt i dessa områden, säger Bosse Johnsson.
”Frustrationen växer”
Rapporten Slumpvis utvald konstaterar också att riktade kontroller kan skapa frustration hos utpekade grupper och i förlängningen leda till en växande klyfta mellan olika grupper.
Det är inget som Bosse Johnsson säger sig känna igen från den aktuella operationen.
I stället säger han att de flesta reaktioner tullen får från dem som upptäcker att de fått sina paket öppnade är positiva.
Magnus Hörnqvist, lektor vid kriminologiska institutionen, Stockholms universitet, tror dock att kontrollerna riskerar att spä på misstänksamhet mot myndigheterna.
– Så är det ju. För dem blir det en bekräftelse på vad de redan känner till. ”Jaja, nu ska myndigheterna kolla oss igen, bara för att vi är blattar”. Det är klart att frustrationen växer hos dem, säger han.
– Samtidigt är det inte konstigt att polis och tull tittar på dessa områden. Allt handlar i grund och botten om etnisk profilering. Samhället är uppbyggt på det. När vi i den officiella diskursen snackar brott menar vi ju alltid underklassens brott.