– Han har givetvis tappat något ess i rockärmen, men jag har svårt att förhålla mig till de politiska förhandlingarnas dynamik, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.
Stefan Löfven har kritiserat las-utredningen, men frågan är om han kommer att kunna står emot Centerpartiets och Liberalernas krav på att nu göra den till lag. Lyckas han inte komma överens med C och L kan det leda till att regeringen faller.
Oavsett hur trycket ser ut menar Johan Ingelskog att det bara finns en sak som Stefan Löfven bör göra nu.
– Spontant tycker jag att Löfven borde prata Centern och Liberalerna tillrätta om det kaos de skapat genom att ställa ultimatum och lägga in den här typen av frågor i politikens knä. Det borde de hålla sig borta ifrån, säger han.
Han fortsätter:
– Vi har sagt hela tiden att las-utredningen ger arbetsgivarna en oinskränkt makt och man rubbar styrkeförhållandena på svensk arbetsmarknad något oerhört. Man ska också veta att arbetsgivarna har fått allmän visstidsanställning utan att behöva förhandla med oss, genom lagstiftning 2006. Nu har arbetsgivaren fått väldigt stora förbättringar utan att behöva förhandla med facken. Det rubbar ju hela maktbalansen i sådana här förhandlingar, säger Johan Ingelskog.
Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, tror att fack och arbetsgivare kan nå fram till en överenskommelse om de får mer tid.
– Om det finns en möjlighet att parterna blir överens så ska man inte in och trassla i det där. Det finns en sådan möjlighet om man lyssnar på dem. Både arbetsgivare och fack sa att de var nära en lösning. Då ska man ta fasta på det och inte komma med en massa lagstiftningshot och dumheter, säger han.
Han tror att C och L har svårt att inte säga ja till fortsatta förhandlingar.
– Även centerpartiet och liberalerna förstår att det är viktigt att bevara initiativet hos parterna, och de har också sagt att de tycker att parterna ska bli överens. Det är en onödig politisk strid att ta om man struntar i vad parterna säger. Det är ju trots allt parterna som ska leva mer förslagen, säger Anders Lindberg.
Att gå vidare med las-utredningen är uteslutet, enligt Anders Lindberg.
– Den kan under inga omständigheter vara grund för lagstiftning. Den hade två uppgifter. Det ena var att bevara den grundläggande balansen på arbetsmarknaden, det andra var att man skulle komma med de här specifika förslagen om förändringar i turordningsreglerna och uppsägningar av personliga skäl. Utredningen struntande i att upprätthålla balansen på arbetsmarknaden och jag bedömer att den är ett avtalsbrott mot januariavtalet. Den kan inte vara utgångspunkt för någon lagstiftning, den borde man lägga åt sidan.
Pontus Georgsson, ordförande för Pappers, säger att han inte har tid att kommentera hur regeringen ska agera. Men säger att hans enda uppmaning är att politikerna inte ska lägga sig i arbetsmarknadens parters arbete.
– Politikerna ska ge sjutton i arbetsmarknadens parters arbete. Det är pressen från Liberalen och Centern som gör att det här inte har gått något bra, säger han.