Nu är det många ungdomar som för första gången kommer ut på arbetsmarknaden. Villkoren de möter är tuffa och kan strida mot arbetsmarknadens lagar. Dessutom har antalet sommarjobb i landet minskat med nära 5 000 platser i år jämfört med i fjol, enligt LO. Det gör att konkurrensen om jobben hårdnar och arbetsgivaren kan välja bort de ungdomar som ställer krav på avtalsenlig lön, anställningsbevis och schemalagd arbetstid.
– Många gånger är det ungdomarnas föräldrar som ordnar sommarjobbet. Då ska de också se till att deras barn får jobba med schyssta villkor, menar Carina Wendle på Hotell- och restaurangfacket.
– Och om arbetsgivaren inte erbjuder lagstadgade villkor ska man ställa sig frågan om man verkligen ska jobba där, tillägger hon.
När ETC pratar med några ungdomar som sommarjobbar i centrala Örebro bekräftas bilden av en osund arbetsmarknad. Det handlar om bärförsäljare som prova-på-jobbar utan lön. Jobb utan avtal och kontant betalning direkt ur dagskassan. Sommarjobbare som bara får arbeta när det är ”glassväder”, så kallat solskensschema.
”Jag är nöjd med mitt sommarjobb”
Fatima Mrini är 18 år och säljer glass på Järntorget. Hon berättar att hon har ett påskrivet avtal med timlön, men att hon endast får jobba när det är fint väder.
Bara några meter från Fatimas glasskiosk, står två tjejer och säljer jordgubbar i ett rött partytält. En av dem jobbar gratis, ett klassiskt prova-på-jobb. Det har hon gjort i ett par dagar. Mer vill hon inte säga om sina arbetsvillkor. Hennes kompis får visserligen lön för sitt arbete, men det är kontant och hon vet aldrig i förväg hur mycket hon tjänar på en dag.
– Jag kan få ut 400, ibland 500 kronor, säger hon.
Men det finns också de som har fått klara papper på sitt första sommarjobb. Sarah Pettersson från Stockholm värvar stöd för organisationen Läkare utan gränser. Hon berättar att hon har fått anställningsbevis, har timlön och ett arbetsschema.
– Jag är nöjd med mitt sommarjobb, säger Sarah när hon tar en paus i värvningsarbetet vid Järntorget.
”De flesta har koll”
När LO-distriktets kampanj ”Facket på sommarjobbet” träffar sommarjobbare i Örebro län har de mött en del unga som arbetar väldigt långa pass.
– Det verkar som att det i år är fler sommarjobbare under 18 år som jobbar långa pass, omkring tio timmar i sträck, säger kampanjansvariga Cecilia Rose.
– Det är inte okej och vi har informerat den anställde om vad reglerna säger. Kontakt har också tagits med berört fackförbund, fortsätter hon.
Det är även fler unga under 18 år som i år själva ansvarar för kontantkassor, något som inte är tillåtet, enligt Cecilia.
Trots att kampanjen har stött på bekymmer har de flesta sommarjobbarna det bra på sina arbetsplatser.
– De flesta arbetsgivare har koll på vad som gäller men tyvärr dyker det upp saker som inte är okej. Då försöker vi i samråd med arbetsgivaren rätta till det som är fel, säger Cecilia.