BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Om du går ut med ett laddat vapen i Köpenhamn så vet du att du kanske inte kommer hem på ett bra tag, säger han.
36-åriga Lisa står inne på restaurangen och väntar på sin beställning. Det är söndag kväll den 12 februari. Plötsligt hörs tre snabba smällar. Lisa stelnar till och trycker sig mot väggen.
– Jag är livrädd. Kommer de fortsätta skjuta eller är det över, tänker jag. Jag ser att de andra gästerna är skräckslagna. Några har instinktivt hukat sig. Själv står jag fastfrusen, berättar Lisa.
Utanför restaurangen ligger en 23-årig man och blöder. Flera personer rusar till undsättning men hans liv går inte att rädda.
Dödsskjutningen på Möllevångstorget var det fjärde mordet i Malmö under 2017. Den 4 mars sker ett i stadsdelen Segevång och den 30 mars ytterligare ett, denna gång på Rosengård. Det blir sex mord på knappt tre månader.
Hos storebrodern Köpenhamn har ingen människa ännu skadats i någon skjutning i år. Och något misstänkt mord har inte inträffat. Här tycks det grova våldet hålla sig på en moderat nivå medan lillebror Malmö har problem.
Med siffrorna 9–5 leder Malmö mordstatistiken för 2016 – trots att det logiskt borde vara tvärtom. Köpenhamn har fler invånare och minst lika nära till vapen från kontinenten.
– Det är vapenlagarna som skiljer, och påföljden, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.
När någon grips med ett laddat vapen i Sverige kan personen vara ute igen efter några timmar. Stefan Sintéus tycker att svenska lagstiftare har en del att lära av danskarna. Där är minimistraffet ett och ett halvt år om du går omkring med ett laddat vapen och påföljden är omedelbar. Personen grips, döms och förs sedan direkt till fängelse.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det funkar bra för oss. Vi ser inte så många spontana skjutningar här. De vi ser är i stort sett alltid planlagda, säger Torben Granat Svarrer, chef för gängmordutredningar hos polisen i Köpenhamn.
– Vi fängslar i stort sett en person i veckan för att denne har vapen på sig. Det får bort dem från gatan, fortsätter han.
På pappret ser det även ut som om dansk polis är bättre på utredningsarbete. Man klarar av att lösa fler mord än kollegorna i Malmö. Enligt Torben Granat Svarrer beror det på att Malmö har fler gängskjutningar – och de är svårare är lösa.
– Innan någon dör kan det sista han säger vara att ”Jag vill inte tala med polisen”. Så vi har inte heller bra uppklarningsstatistik av gängmord.
Den grova kriminaliteten i städerna liknar varandra. Det är löst sammansatta nätverk med konflikter som blossar upp då och då. Det kan svänga snabbt, förklarar Torben Granat Svarrer. Ena dagen är man vänner och andra dagen dödsfienden.
Fler unga skyttar i Malmö
Förutom en mildare vapenlag i Sverige så är det också en annan sak som skiljer sig mellan städerna. I vissa stadsdelar i Malmö har det nästan blivit en ungdomskultur att bära vapen.
– Det ser väldigt annorlunda ut när det gäller ungdomar. Vi ser inte det respektlösa våldet med regelrätta avrättningar bland unga i Köpenhamn som det som finns här i Malmö, säger Stefan Sintéus.
Det stora problemet är att många unga dras in i kriminalitet. Stefan Sintéus förklarar att det finns 205 unga som polisen har ögonen på.
– De är dömda och straffade 1 779 gånger. Ändå har vi många av dem fortfarande på gatan. Så någonstans måste vi göra något annat.
Stefan Sintéus har ingen quickfix men vill lyfta fram två saker: Dels måste skolorna bli bättre på att fånga upp unga. Klarar man inte av att gå ut med godkända betyg är det lättare att hamna snett. Dels måste lagstiftningen ändras så att även unga kan plockas bort från kriminella miljöer.
– Lämnar du hemmet med en laddad pistol i byxlinningen så ska LVU-lagarna slå till direkt. Du ska veta att du kanske inte kommer hem på fyra månader. Det är en av förändringarna jag hoppas på, säger Stefan Sintéus.