Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger att personalkrisen varit ett faktum långt innan konflikten.
Bild: SVD/TT, Dan Lepp/Pressbild (montage)
Dagens ETC
Strejk, sparkrav och stundande semestertider. Sjukvården går en tuff sommar till mötes. Från arbetsgivarhåll läggs ansvaret på Vårdförbundet – men själva menar de anställda att situationen aldrig hade uppstått om arbetsvillkoren varit bättre.
När 2023 summerades i vintras lät på det ungefär samma sätt i varenda region: stora underskott som skulle leda till sparkrav i år. I vissa regioner har det handlat om besparingar på miljardbelopp. Det har bland annat lett till uppsägningar inom sjukvården och att många sjukhus varit restriktiva med nyanställningar. I Sörmland talades i vintras om att runt 400 tjänster skulle försvinna inom vården. Enligt Lena Lindh, ordförande för Vårdförbundet Sörmland, blev det inte så illa. Men däremot har det just kommit nya besparingskrav – regionen väntas gå back med en miljard i år. Bland annat ska en ”bemanningsöversyn” göras. Det oroar personalen. Och inte minst hur det ska påverka sommaren.
– Redan nu är det tveksamt om det finns tillräckligt med personal för att täcka luckorna i sommar. Och de som jobbar kan inte jobba effektivare och springa fortare än de redan gör. Det finns som alltid en oro över hur sommaren ska lösas, och det blir knappast bättre när sparkrav hänger över oss, säger Lena Lindh.
Samtidigt pågår Vårdförbundets övertids- och nyanställningsblockad sedan drygt två månader tillbaka. Enligt många regioner har det gjort att de inte har kunnat skriva avtal med sommarvikarier för de yrkesgrupper som ingår i konflikten: barnmorskor, biomedicinska analytiker och sjuksköterskor. Men Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro håller inte med om att problemen är fackets fel.
– Den 25 april ska semestrarna vara planerade. Men man hade inte fått in tillräckligt med folk till dess och det beror på att det inte finns personal som vill ta anställning hos den här arbetsgivaren, säger hon.
Från tisdag nästa vecka kan konflikten trappas upp. Har ingen överenskommelse nåtts då kommer 2 000 av landets biomedicinska analytiker och sjuksköterskor tas ut i strejk. Veckan därefter ska strejken även omfatta Värmland och Västmanland. SKR, Sveriges kommuner och regioner, har nu gått ut och sagt att Vårdförbundets strejk är samhällsfarlig.
− De fem regioner som är varslade om strejk bedömer att konsekvenserna kan medföra akut fara för liv. Vårdförbundets stridsåtgärder anses därför vara samhällsfarliga, säger Johan Kaarme, chef avdelningen vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och ledamot i den centrala nämnd som bedömer samhällsfara, i ett pressmeddelande.
”Inte klokt”
Men Sineva Ribeiro säger att facket har övervägt sina varsel noga för att de inte ska vara samhällsfarliga. Hon framhåller också att det finns en annan sida av saken. I Östergötland förhandlar fack och arbetsgivare just nu om personaluppsägningar.
– Man säger att konflikten är samhällsfarlig i Östergötland. Men samtidigt sitter man i förhandlingar där man vill sparka våra medlemmar. Det är inte klokt att det ska vara så här, säger Sineva Ribeiro.
Många av dem som Dagens ETC pratat med är frustrerade över att fackets åtgärder pekas ut som samhällsfarliga. En av dem är IVA-sjuksköterskan Johanna Nilsson. Förra veckan gjorde hon ett inlägg på Facebook där hon skrev att arbetsgivaren klassar henne som samhällsfarlig om hon väljer att gå hem i tid, men inte om hon tvångsförflyttas till en avdelning där hon inte kan patientgruppen eller om hon arbetar utan att ha hunnit äta eller sova.
– Vi gör vårt yttersta när vi är i tjänst på golvet, men vi har också en skyldighet att säga ifrån när patientsäkerheten är hotad, säger hon.
Som huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Västerbotten får hon också många samtal från medlemmar.
– De ringer och gråter över sin situation. De säger att de inte vill jobba kvar för att de inte blir värderade. De blir omkringflyttade som spelpjäser, säger hon.
”Arbetsgivaren skyller på oss”
Det hon beskriver är hur situationen ser ut innan sommaren dragit igång, och värre blir det.
– Det är för lite personal. Man får dra ner på planerade operationer och stänga vårdplatser. Så har det sett ut under flera somrar. Det blir en slimmad verksamhet och det finns inte mycket att ta av. Jag hoppas att medborgarna förstår att det beror på att arbetsgivaren har haft en dålig personalpolitik, säger hon.
Sineva Ribeiro säger att läget är tufft på många håll inför sommaren, men att personalkrisen varit ett faktum långt innan konflikten. I norra Sverige är det generellt svårt att på tag på personal sedan de nya mindre attraktiva avtalen för hyrsjuksköterskor trädde i kraft. Även i Skåne ser det illa ut, enligt Sineva Ribeiro.
– Vi ser till exempel Skånes universitetssjukhus som stänger halva canceravdelningar och slår ihop cancervård och reumatologi. Man får transportera patienter till närliggande sjukhus för att man inte kan ge våra medlemmar semester annars. Det betyder att han har en bemanning som är så låg att den faktiskt är patientfarlig redan i dag.
Även region Värmland har brottats med ett rejält underskott och sparkrav i år. I januari var budet att man behövde göra besparingar på cirka en miljard. Det har bland annat lett till omplaceringar, och i princip till anställningsstopp. Läget inför sommaren känns minst sagt skört, säger Camilla Gustafsson, ordförande för Vårdförbundet i Värmland.
– Det känns som många andra krisiga år. Skillnaden nu är att arbetsgivaren skyller situationen på vår konflikt, fast det handlar om deras egen oförmåga att planera och erbjuda en arbetsmiljö som gör att vi klarar bemanningen. Hade arbetsgivaren tillmötesgått oss i våra yrkanden så hade planeringsförutsättningarna sett helt annorlunda ut, säger hon.
Kommer vara skört
Camilla Gustafsson räknar med att ett sätt att klara sommaren blir att dra ner på antalet vårdplatser. Ett annat är en ny bemanningsmodell, där en sjuksköterska ska ansvara för åtta patienter, istället för fem, som idag.
– Så istället för att förbättra vår arbetsmiljö så ökar arbetsbelastningen ännu mer.
I Stockholm är läget ansträngt på flera håll inför sommaren. Redan i mars såg man att det var svårt att få ihop semestrarna inom psykiatri och beroendevård. Likadant ser det ut i primärvården. Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm, säger att det ser ut ”som vanligt”.
– Det kommer att vara skört på sina ställen. Så är det absolut, i och med att man har en bemanning som är gjord från ett snålt perspektiv året runt. Det är det som är grundproblemet, inte strejken.