BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är bättre för patienterna men personalen upplever att det är tyngre.
Vi har plats för fler patienter men å andra sidan har det varit svårare att få in personal och täcka våra luckor, säger Malin Bergander, barnmorska på Östra sjukhuset och förtroendevald för Vårdförbundet.
Det var i april förra året som Mölndals och Östra sjukhusets förlossnings- och BB-verksamhet slogs samman. Flytten gick snabbare än beräknat och som ETC tidigare rapporterat om var det trångt på avdelningarna i väntan på nya paviljonger. Många nyblivna föräldrar nekades därför enkelrum och deras partners kunde inte erbjudas någon sovplats.
– Det uppstod många konflikter med besvikna föräldrar, något som frestade mycket på personalen också. Men i år får det stora flertalet nyförlösta enkelrum. Den nya BB-avdelningen har lättat jättemycket på trycket.
Men fler avdelningar kräver också mer folk, säger Malin Bergander.
Semestrar har flyttats
För att täcka de luckor som uppstått i semestertider har anställda flyttat sina semestrar och gått in och arbetat på sin lediga tid.
– Det finns en inbyggd förväntan att vi ska gå in och jobba extra. Precis som förra sommaren får de som gör det en extra ersättning. De får kvalificerad arbetstid plus 160 kronor i timmen. Det är klart att det blir pengar men många tycker inte att det är värt det, de värnar mer om sin lediga tid.
Att personalen ändå går med på upplägget tror Malin Bergander beror på en stark lojalitet inom yrkeskåren.
– Jag tror att de känner ett ansvar gentemot sina kollegor och framför allt mot de som föder barn. Lojaliteten är väldigt stor inom vården, särskilt inom förlossningsvården. Många andra verksamheter kan ju dra ner under sommaren men vi kör på som vanligt även om en tredjedel av personalen är på semester.
Hur mår personalen?
– Folk säger att de är trötta. Det var de redan i början av sommaren. Viljan att gå in på sin lediga tid är mindre självklar, folk värnar om sin egen hälsa.
Tröttheten bland de anställda beror, enligt Malin Bergander, på tung arbetsbelastning de senaste två åren i samband med omstruktureringar och flytt.
– Efter flytten från Mölndal har vi bott oerhört trångt och det har slitit på alla, inte bara barnmorskor. Från början hade vi ungefär 7000 förlossningar i våra lokaler, sedan kom ytterligare 3500 inflyttandes från Mölndal.
Vad anser du borde göras åt situationen?
– Det som behövs är bättre lön, arbetstider och arbetsmiljö så att vi blir fler. Rent krasst finns det ingen brist på barnmorskor men de jobbar inte hos oss. På grund av den höga arbetsbelastningen väljer de att i stället jobba som skolsköterskor eller inom privata företag.
Trots situationen för de anställda menar Malin Bergander att det inte finns någon anledning till oro för de som ska föda barn den här sommaren.
– För patienternas del tror jag att det har blivit bättre i och med att det finns fler BB-platser. De behöver absolut inte känna sig oroliga, jag tror inte att de märker att barnmorskorna är trötta. Vad vi har hört så har de varit nöjda.
Fler sjukskrivningar
Enligt statistik från Sahlgrenskas HR-avdelning har sjukskrivningarna bland undersköterskor inom förlossningsverksamheten på Östra ökat sedan förra året.
– Det var anmärkningsvärt högt redan i maj innan semestern och det är inget bra utgångsläge. Under de senaste åren har vi på sektionen även fått in fler rehabiliteringsärenden som vi hjälper våra medarbetare med. Det är alltid extra mycket efter sommaren, säger Christine Marttila, ordförande för Kommunal SU Östra.
Hon menar att undersköterskorna, precis som barnmorskorna, alltid har det extra tufft under sommaren.
– Det är mycket mer sårbart då. Om någon är sjuk eller vabbar finns det ingen luft i systemet för att täcka upp för de luckor som uppstår. Det innebär att personalen tvingas jobba mycket övertid för att bemanningen ska gå ihop.
Hur har arbetssituationen för undersköterskor påverkats sedan nedläggningen av Mölndals förlossning?
– Det har blivit tuffare på många sätt. Flytten gick lite för snabbt för att personalen skulle hinna hänga med. Det är nya personalgrupper som har arbetat på olika sätt som nu ska samarbeta och det har inte alltid funkat. Många, som till exempel bor nära Mölndals sjukhus, valde att säga upp sig i samband med flytten.
Avlastade arbetsuppgifter
Enligt Pia Pauli, verksamhetssamordnare inom obstretiken, har en rad åtgärder gjorts för att underlätta för personalen inom förlossningsverksamheten.
– En förändring är att vi lyft bort städningen från undersköterskornas arbetsuppgifter så att de kan användas i patientvård i stället. Det innebär
en förstärkning i vården men det betyder inte att undersköterskor ersätter barnmorskor. Vi har även kanslister som avlastar arbete som annars utförs
av vårdpersonal.
Eftersom sommarbemanningen på förlossningen är ett återkommande problem har rekrytering pågått hela året. Bland annat har pensionerade barnmorskor erbjudits att gå in och jobba extra.
– Vi försöker på alla sätt att få in vikarier men det täcker inte allting. Vår personal gör ett fantastiskt jobb och tar extrapass i den mån de kan. Alla har verkligen gjort sitt bästa för att hjälpa till, säger Pia Pauli.
Hon ser flera fördelar med sammanslagningen av Mölndals och Östra sjukhusets förlossningsverksamheter.
– Att få vara på samma sjukhustomt underlättar samarbetet. Nu slipper vi till exempel transportera barn som är i behov av neonatalvård mellan olika sjukhus.
Precis som Malin Bergander menar Pia Pauli att de som ska föda under resten av sommaren inte har anledning till oro.
– De kan absolut räkna med att få den vård de behöver och ingen tvingas att åka hem tidigare än den själv vill. Vi försöker att göra det så bra som möjligt för alla. Och i höst kommer vi att göra en riktig utvärdering så att vi kan ta lärdomar av hur sommaren blev.