– Det blir lite Bullerbynkänsla när man känner så många i området där man bor, säger initiativtagaren Åsa Örtengren.
Men även hon har drabbats av hatangrepp, till följd av sitt engagemang.
Åsa Örtengren från Rågsved i södra Stockholm har tillsammans med vännen Isabelle startat upp ett trygghetsnätverk för unga tjejer och kvinnor i området. Inte för att Rågsved skulle vara ett särskilt otryggt eller utsatt område, förtydligar hon, utan helt enkelt för att det som ensam tjej kan vara lite läskigt att ta sig hem från stan en sen kväll, oavsett var man bor.
– Jag måste exempelvis gå genom den här skogsdungen på vägen hem. När jag går den vägen en sen lördagkväll vill jag inte gärna att en berusad kille ska ta kontakt med mig, säger Åsa Örtengren och pekar upp mot höjden vid Rågsveds tunnelbanestation.
Tog sällskap
Isabelle träffade hon på tunnelbanan just en sådan sen kväll på väg hem från stan.
– Mitt emot mig satt en kille som stirrade på mig och log hela vägen från Rådmansgatan. När han klev av efter mig här i Rågsved blev jag rädd och undrade om han också bodde här eller om han tänkte ge sig på mig. Jag gick fram till en annan tjej som också satt för sig själv och frågade: Känner du dig trygg, ska vi ta sällskap?
Startade nätverk
Den tjejen var Isabelle, som tillsammans med Åsa Örtengren har startat upp nätverket Rågsved Gäris. Tanken med nätverket var från början att ensamma tjejer som kände sig otrygga skulle kunna höra av sig för att få sällskap på vägen hem. I dag har nätverket med 367 medlemmar vuxit till något mycket mer.
– Vi ses och dricker vin eller går ut ihop. Någon hör av sig och vill ha hjälp med att vattna på sin kolonilott, någon annan vill ha sällskap när hon går ut med hunden. Allt ifrån unga tjejer som går på gymnasiet, till mammor över 50 år är med i nätverket. Om samhället känns otryggt löser man det bäst genom att öppna upp för gemenskap. Det blir lite Bullerbynkänsla när man känner så många i området där man bor, säger Åsa Örtengren.
Något som däremot är fjärran Bullerbyidyllen är allt det hat som Åsa Örtengren, till följd av sitt engagemang i Rågsved, utsatts för av killar på Facebook. ”Får man inte ens le mot tjejer nu längre, eller? Jävla feministfittor!”, är den vanligaste typen av kommentarer. Men flera killar har även hört av sig och velat gå med i trygghetsnätverket.
– Eftersom vi enbart vänder oss till tjejer försökte en av dem övertyga oss om att han var transsexuell. Men när jag gick in och granskade hans profil fann jag att han var öppet hatisk mot feminister och starka kvinnor, säger Åsa Örtengren.
Viktigt med motkrafter
Hennes upplevelse är att fler och fler hatiska, hotfulla och aggressiva angrepp skett med allt tätare intervall den senaste tiden, i Sverige och i Europa.
– Hat föder hat. De som suttit hemma bakom sina dataskärmar och hatat på sociala medier börjar väl nu känna att de blir allt fler, samt att hatet normaliserats allt mer. Därmed blir det mer ”socialt accepterat” att ta ut sitt hat på andra även i sin vardag, säger Åsa Örtengren.
Just därför är också motkrafterna så pass viktiga, menar hon.
– Vi måste våga kliva fram och visa lite jävla civilkurage, vilket såklart blir lättare om man är flera som ställer sig upp och säger ifrån. Vårt nätverk skapar en trygghet eftersom vi ofta är flera medlemmar på varje tunnelbanetåg. Jag har väl ett litet ”rädda världen-komplex” kanske. Men man kan inte göra allt själv, man får börja i närområdet, säger Åsa Örtengren.