Tryggare Sveriges krav på polisen: ”Ta tillbaka de förlorade områdena”
Bild: TT
Dagens ETC
Den svenska polisen klarar inte av att bekämpa gängen, menar Magnus Lindgren, före detta polis, kriminolog och generalsekreterare i den inflytelserika stiftelsen Tryggare Sverige:
– Polismyndigheten är dysfunktionell, säger han till Dagens ETC.
– Polisen måste agera, kommendera ut 6 000 poliser nu!
Magnus Lindgren vill alltså kommentera ut ytterligare 6 000 poliser. Det skulle göra skillnad, menar han. Dock inte vara någon lösning på alla problem med gängen.
– Men situationen är nu så farlig att omedelbara åtgärder kärvs för att stoppa våldet. För att göra det är polisen nödvändig och grunden är en lokal polisiär närvaro.
Detta betyder inte, enligt Magnus Lindgren, att de förebyggande åtgärderna som stödet till skola och sociala myndigheterna kan vänta:
– Problemet är att om inte polisen finns i de utsatta områdena så finns det inte någon möjlighet till samarbete med skola och socialtjänst. Idag finns det bara 800 områdespoliser och det räcker inte långt för återta de 60-tal områden där gängen dominerar.
”Man kan inte ha ett samarbete mellan polis, skola och socialtjänst om inte polisen finns där.”
– Anledningen är självklar, gör inte polisen sitt kan inte andra göra det de ska göra. Man kan inte ha ett samarbete mellan polis, skola och socialtjänst om inte polisen finns där. Det är det rikspolischefen och polisens 138 kommunikatörer missar i sin retorik – polisen har en nyckelroll och måste fungera om andra ska kunna göra sina jobb.
Måste finnas en plan
Men det är bråttom. Rikspolischefen Anders Tornberg kommer att avgå senast den 18 februari nästa år då menar Magnus Lindgren och Tryggare Sverige att det måste finnas en plan för att vända utvecklingen:
– Vi har inte råd att vänta in en ny rikspolischef som sedan ska tillsätta utredningar för att komma fram till vad hen vill göra. Vi menar att det måste finnas en vision för framtiden. Tillsätt en bred kommission som består av kompetenta människor med stora erfarenheter och låt dem lägga fram förslag på en ny politik på både kort och långt perspektiv.
– Det är inte en ny situation för svensk politik, under den ekonomiska krisen 1992 tillsatte regeringen ekonomen Assar Lindbeck som ansvarig för en snabbutredning som skulle ge rekommendationer om åtgärder mot krisen.
”Förslagen som de kommer med är som tagna ur en torktumlare, det är samma saker som snurrar runt.”
Magnus Lindgren är frustrerad över hur politiken hanterar krisen med gängskjutningarna.
– Politikerna har abdikerat när det gäller styrningen av resurserna. Förslagen som de kommer med är som tagna ur en torktumlare, det är samma saker som snurrar runt och sedan förs fram på olika sätt.
– Förslagen innebär ingen förändring idag. Det är hårdare straff, mer repression och hårdare tag från ena sidan och förebyggande arbete inom skola och socialvård från den andra.
Visa vem som har våldsmonopolet
Magnus Lindgren och Tryggare Sverige menar att i den första fasen, det som ska ske idag, måste polisen träda fram och ta tillbaka de utsatta områdena och våldsmonopolet från gängen. Annars kan inte andra krafter göra något.
Han menar också att det nu är ett gyllene läge för att göra det.
– Idag är situationen så allvarlig att alla inser att något grundläggande måste göras. Alla inser att de gamla metoderna inte fungerar och att vi måste hitta nya vägar.
Då handlar det om att polisen måste finnas där den behövs.
– Det gamla samhällskontraktet mellan polis och allmänheten måste återupprättas, alla måste veta att polisen finns där för dem. Då handlar det om att utredningar om olika brott, det gäller även grova brott som rån och misshandel, måste slutföras och den som anmäler måste veta att det tas på allvar.
– Det är helt oacceptabelt att brott som finns på video och där det finns en tydlig gärningsman inte leder vidare till åtal och att utredningarna läggs ned. Brott utan video eller vittnen läggs ned innan en utredning ens påbörjats. Det handlar om att även ”små” brott måste åtgärdas annars kan man inte bygga ett förtroende.
Behövs fler lokala poliser
Detta är i hög grad ett lokalt arbete och sedan den stora polisreformen 2015-2016 har polisen centraliserats till en mycket hög grad.
– Av cirka 23 000 poliser finns det idag bara runt 800 områdespoliser vilket inte på långa vägar fyller behovet av en lokal polis. Det innebär att polisen inte känner lokalsamhället och människorna där känner inte polisen. Hur ska rekryteringen till gängen stoppas om det inte finns några poliser som tillsammans med skola och sociala myndigheter kan gripa in tidigt?
– Det innebär också att lokala företag som livsmedelshandlare, kiosker och liknande står helt ensamma och utan hjälp från polisen utsätts de för gängens makt. Vi menar att en kommunal polis snarast måste inrättas så att polisen kan finnas där den behövs.
Tanken på en kommunalordningspolis har starkt stöd hos många kommuner idag. Istället för att ha poliser på plats tvingas de istället hyra in vaktbolag för att försöka hålla ordningen lokalt.
– Hur kan vi acceptera att väktare med en utbildning på mellan två och fyra veckor ska få vara samhällets våldsapparat i de områden som idag saknar poliser. Det är helt befängt.
– Vi hoppas och tror att det kommer en kommunal ordningspolis. Många kommuner kräver det direkt av regeringen och vi ser början till en ny insikt hos flera politiska partier.
”Krävs ett paradigmskifte”
Magnus Lindgren är noga med att betona att han och Tryggare Sverige inte tror att arbetet i skola och socialtjänst är mindre viktigt än polisens arbete.
– För att få till stånd en förändring måste alla myndigheter samarbete. Förutom skola och socialtjänst handlar det om arbetsförmedling, bostadsförmedling, ekobrotts-myndigheten, tullen, kriminalvården, hälso- och sjukvården – hela samhället måste delta. Men utan en lokal polis går det inte.
Magnus Lindgren tror inte att det är omöjligt att kunna kommendera ut 6 000 poliser till de utsatta områdena.
– Fokus har blivit hur många poliser som finns istället för vad ska poliserna göra. Nyligen pensionerade poliser kan arbeta med utredningar, polisaspiranter kan förstärka ordningspolisen – vi kan samarbete med säkerhetsbranschen när det gäller övervakning och annat.
– Men det som krävs är ett paradigmskifte där vi tänker på innehållet i våra åtgärder, inte stanna vid hårdare straff, nya lagar och fler poliser.
Samtidigt krymper välfärden
Manus Lindgren menar också att vi måste sluta tänka i projekt, enskilda insatser som inte kommer att kunna förändra helheten.
– Polischefen Carin Götblads initiativ Bob som handlar om att stoppa nyrekryteringen till gängen är alldeles utmärkt. Men det ska byggas i samarbete med den lokala polisen i lokalpolisområdena – och finns det ingen lokal polis blir det minst sagt svårt.
– Att detta dessutom ska byggas upp när samtidigt anslagen till skolan och socialtjänsten minskar visar på svårigheterna om man inte har en helhetssyn.