Om man är äldre och har vistats på sjukhus hamnar man ofta på korttidsboende från det att man skrivs ut tills dess att man kan bo hemma. Men tack vare ett nytt omsorgsteam i stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg ska de äldre erbjudas att komma direkt hem efter att ha vistats på sjukhuset.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Målsättningen med trygg hemgång är att tillsammans med den enskilde skapa goda förutsättningar att återfå sin vardag i hemmet. Det finns forskning som visar att många känner sig tryggare hemma och får en högre livskvalitet om man kan får hjälp där man bor, säger Fredrik Hein som är områdeschef för hemtjänst, korttids- och dagverksamhet i Östra Göteborg.
I teamet arbetar undersköterskor tillsammans med biståndshandläggare, sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut med att göra hemgången så trygg som möjligt för brukaren. De ska ge omvårdnad och rehabilitering under de första veckorna för att sedan successivt lämna över till den ordinarie hemtjänstpersonalen.
– Det blir en slags förstärkt hemtjänst där brukaren får intensiv vård och omsorg hemma efter en sjukhusvistelse, säger Fredrik Hein.
Minskar trycket på korttidsplatser
Verksamheten inleddes förra veckan och teamet har bildats av både befintlig personal och nyanställda undersköterskor. Arbetssättet kallas Trygg hemgång och utvecklades i Ronneby kommun men har spridit sig snabbt i landet. Enligt Sveriges kommuner och landsting finns liknande arbetssätt nu i minst 119 av landets 290 kommuner. Utvärderingar har visat att de äldre behöver mindre hemtjänst långsiktigt och sällan behöver läggas in på sjukhus igen. Fredrik Hein ser många fördelar med det nya omsorgsteamet.
– De äldre får en tryggare hemgång och rehabiliteringen kan anpassas till hur personen har det i sin vardag. Dessutom minskar trycket på korttidsplatserna när människor kan vistas hemma i stället, säger han.
Han poängterar också att brukarna kommer att erbjudas hjälp av det nya omsorgsteamet men det är inget tvång – man kan fortfarande välja att få plats på korttidsboende eller hjälp av den ordinarie hemtjänstpersonalen på en gång.
– Jag hoppas att det här kommer bli ett etablerat arbetssätt som gör hemgången tryggare både för de äldre och för deras anhöriga, säger Fredrik Hein.