BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det finns ju vanliga fritidsgårdar, men tjejer går inte dit. Jag vill inte spekulera i varför, men vi har märkt att tjejer inte går dit. De hänger hemma hos varandra, i tvättstugan eller ute på gården i stället, säger Najma Ali.
Tillsammans med Sharezad Faisal är hon projektledare för initiativet med Tjejrummet, som sedan den 1 mars drivs av Medborgarskolan.
– Vi har drivit en annan förening som jobbar med nyanlända ungdomar, och på den vägen så hittade Medborgarskolan oss och frågade om vi var intresserade av att jobba med det här. Det är ett jättebra initiativ. Vi har alltid velat jobba med tjejfrågor. Vi vet att det finns ett behov av en trygg plats för tjejer.
Vill bidra till öppen demokrati
Helen Riise, chef för folkbildningsenheten på Medborgarskolan Stockholm berättar om bakgrunden:
– Vi har länge velat starta en verksamhet för flickor i ytterförort, som kan sakna trygga mötesplatser. Därför är vi väldigt glada över Tjejrummet. Det är viktigt för oss som studieförbund att bidra till en öppen demokrati och det här är ett konkret sätt för oss att stötta unga tjejer och erbjuda dem en plats att komma till efter skolan. En plats där de kan få vara, växa och utvecklas.
Inne i det lilla rummet sitter åtta tjejer som den här måndagskvällen blir målade med vackra henna-mönster på händerna. Läsk, te, chips och bullar är framdukade på bordet. Stämningen är avspänd, de småpratar och skrattar med varandra.
– Jag brukar aldrig vara på fritidsgårdar annars. Det är bara killar. De tar över liksom, det blir stökigt, säger Ayan, 15 år, och får medhåll av sin kompis Sunelin, 16 år.
– Det blir lugnare stämning när det bara är tjejer, säger hon.
På Tjejrummet ordnas det aktiviter som matlagning, bakning, målning, filmvisningar eller hjälp med att skriva ett cv.
”Bra att träffa nya människor
– Vi brukar läsa läxor här också, det är bra att man kan få hjälp, säger Ayan som snart ska söka till gymnasiet.
– Men maten har varit bäst! Vi har gjort tacos och bakat smulpaj. Jag hade nästan aldrig lagat mat förut, men nu har jag börjat göra det hemma också, tack vare det här.
– Och det är bra att träffa nya människor här, säger Sunelin.
Najma Ali berättar att de planerar att ha kvällar där de bjuder in gäster som kan prata om entreprenörsskap och företagande framöver. Att hon själv har lång erfarenhet av att jobba på Arbetsförmedlingen har också kommit till stor nytta här.
– Jag har jobbat där i fyra år, så jag kan ju verkligen visa hur man skriver ett cv. Och det finns ett behov av det. Får man det gratis så är det ingen som kan tacka nej till det, säger hon.
Hennamålandet fortsätter, tjejerna skrattar i soffan och Najma plockar fram mer fika till alla.
– Det är verkligen jättebra att det här finns, säger Sunelin.