BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Nu när klimatavtalet ska bli verklighet, tornar dock problemen upp sig. I måndags, den 7 november, samlades världens klimatförhandlare för fortsatta diskussioner i Marrakech, Marocko. Frågor som ska behandlas den här gången är bland annat hur Parisavtalet ska finansieras och hur utsläppen ska mätas. Förhandlingarna väntas bli slitsamma. Inom EU har förhandlingsläget hårdnat och länder som Polen vill införa så lite åtgärder som möjligt.
Parisavtalet är inte nog
Men forskare vid Umeå universitet menar att Parisavtalet inte är nog – klimatet kräver ännu tydligare och tuffare handlingar. Peter Sköld, professor i historia, samisk samhällsutveckling och kultur och föreståndare för Arktiskt centrum, säger att det finns ett för stort glapp mellan skrivelserna i avtalet och många länders verklighet.
– Avtalet förutsätter teknologiska landvinningar som ännu inte finns, till exempel teknik som minskar beroendet av fossila bränslen. Många fattiga länder saknar också ekonomiska resurser för att kunna genomföra avtalet fullt ut. Dessutom är det ett problem att beslutsdelen i avtalet inte är rättsligt bindande. Det finns en god vilja, men vad som verkligen krävs är skärpningar i ländernas lagstiftningar.
Peter Sköld vill se fler tvingande åtgärder på miljöområdet. Han framhåller det tyska förbundsrådets förslag om att förbjuda fossildrivna bilar i Tyskland efter 2030 som ett gott exempel.
”Påhittade av Kina”
På onsdagen stod det dock klart att USA:s nästa president blir republikanernas kandidat Donald Trump. Trump har avfärdat klimatförändringarna som en bluff, ”påhittade av Kina”. USA har under president Obamas ledning redan ratificerat Parisavtalet, men samtidigt finns inga juridiskt bindande utsläppsminskningar för varje land. Trumps tillträde oroar Peter Sköld:
– USA är en stor och viktig aktör när det gäller klimatarbetet. USA är också ett rikt land som har möjlighet att hjälpa de fattigare länderna med deras miljöinvesteringar. Om USA inte längre vill vara med, så riskerar de att legitimera en klimatskeptisk hållning som tyvärr har varit en trend även bland europeiska länder. Även om USA har ratificerat avtalet, så tror jag att de har goda förutsättningar för att slingra sig ur det mesta av det.
– Nu när Trump uttrycker att en amerikansk ekonomisk utveckling är det främsta målet, så riskerar klimatarbetet att stanna av, därför att miljö kostar i det korta perspektivet. Risken finns att europeiska länder som är i behov i ekonomisk utveckling, kan börja anamma samma kortsynta hållning, säger Peter Sköld.
Du var själv i Paris då avtalet skrevs 2015. Vad tror du resultatet blir av förhandlingarna i Marrakech?
– Mitt intryck är att vi kommer att kastas ett steg tillbaka efter de här förhandlingarna. Jag ser konferensen som ett nödvändigt steg på vägen, men det kommer att behövas fler möten eftersom det finns så många svårigheter att lösa, säger Peter Sköld.