Nayma Nzori och Rami Sadawi sitter i en soffa på fritidsgården Tyrolen och pratar om att bekanta från andra stadsdelar är negativt inställda till Tynnered. Strax innan övade någon trummor i samma rum och i rummet bredvid dansar två pojkar tillsammans med en ur personalen.
– Vi har ungdomar som arbetar med kultur här som inte syns. Mycket är positivt, men politikerna ser det inte så vi försöker lyfta upp det. De som gör något dåligt borde inte få så mycket uppmärksamhet och vi måste byta roller från det negativa till det positiva. Därför vill vi arbeta med kultur och trygghet, säger Rami.
”Jag är trött på att det är så mörkt här”
Det är framförallt hiphop som gäller på fritidsgården Tyrolen som ligger insprängd i skolan. Det finns gott om aktiviteter, men det omgivande området har ett problem. Det är mörkt.
För detta har Nayma engagerat sig och bland annat skapat hashtagen #otryggsydvast där människor kan lägga ut bilder i sociala forum och tala om var det känns otryggt.
– Jag skapade trygghetsprojektet för att jag är trött på att det är så mörkt här. Det ger en otrygghet och det är ingen nyhet utan det har nog sett ut så sedan vi var små. Det som fick mig att engagera mig var ilskan över varför de inte gjort något och investerat så att det ska se bättre ut, säger hon
Nu har även stadsdelsförvaltningen börjat uppmärksamma hennes arbete.
– Askim-Frölunda-Högsbo hörde av sig efter att jag började med detta. Nu har vi börjat jobba med Rädda barnen och på Tynneredsdagen bad vi boende att pricka in platser på en karta där de känner sig trygga och var de känner sig otrygga, berättar hon.
En del störs av högljudda ungdomar och mopeder, andra av bristen på lampor. En del platser sammankopplas med otrygga händelser, som till exempel där en liten flicka var nära att bli kidnappad och räddades av sin storebror.
Nayma berättar att hennes egen mamma är en av dem som inte velat att hon ska gå ensam till och från fritidsgården när det är mörkt. Just nu samlar hon in fler synpunkter som ska ge en tydlig bild av vilka platser som känns mest otrygga.
Inga politiker kom till positiv kväll
Förra året kom folkhälsoundersökningen Hälsodata som undersöker hur stadens invånare mår. I Tynnered känner sig hela 42 procent av dem över 65 år otrygga. Samma siffra för området Södra Västkusten som ligger nästgårds är 24 procent.
Nayma hör till dem som inte upplever att besluten som fattas i stadsdelen förankras hos invånarna. Och Rami nämner hur det anordnades en kväll i höstas då ungdomarna ville visa upp det positiva som finns i området med föreläsningar, förebilder och lokala artister. Flera politiker sa att de skulle komma, men ingen kom.
– Dagen var bra så det positiva vägde över, men vi blev rätt besvikna. Det känns som att de ser idéerna men inte bryr sig så mycket, säger Rami.
– De kanske bara var upptagna, men detta blir vad de förmedlar när de inte meddelar sig. Jag har försökt kontakta park- och naturförvaltningen tidigare om lamporna men jag fick inget svar tillbaka. Nu i efterhand har de sagt att de vill jobba med detta, men då fick det mig att känna som att de inte tog det seriöst för att jag är ungdom. Jag är jättetacksam att vi får hjälp av Tyrolen och Rädda barnen nu, säger Nayma.
Tre år utan resultat
Rädda barnen har tidigare konstaterat att det finns barnfattigdom i Tynnered, vilket sticker ut då flera närliggande områden är välmående.
– Många är arbetslösa här i Tynnered. Rädda barnen har bra kontakter och kan till exempel ge en föräldragrupp möjlighet att skriva cv. Då kanske de får jobb och då minskas fattigdomen. Kultur och trygghet ligger först, men det är som en tankekarta som vi försöker utveckla, säger Rami.
– Om föräldern får jobb kan barnen tänka på annat än att de inte har det bra hemma och de kan gå och utöva kultur om det är tryggt, säger Nayma.
Rädda barnen ska hjälpa ungdomarna att samverka med offentlig sektor, näringslivet och civilsamhället.
– Vi tittar mycket på vems ansvar det är i samhället att tillgodose barnens rättigheter och det blev självklart att arbeta i Tynnered eftersom det är där klyftorna är som störst i Göteborg. Samtidigt finns det många aktörer som gör fantastiska saker och som sitter på de svar vi febrilt letar efter. Vi vill mobilisera, stärka och främja Tyrolens initiativ, säger Hinda Talal för Rädda barnen.
Hon tycker egentligen att det är synd att de som organisation behöver gå in och hjälpa till och poängterar att det är de boende själva som ska välja vilka frågor som ska drivas.
– Nayma har försökt driva den här frågan i tre år utan resultat och det är barn som är väldigt engagerade och positiva förebilder i det här området. Vi vill överbrygga den klyfta som finns mellan boende och personer på stadsdelsnivån. Det finns en konflikt där de boende upplever att de inte blir hörda och sedda. Hur kan vi se till att det sker samtal och möten som gynnar alla i området, säger Hinda.
Frågan om social hållbarhet kräver att många olika aktörer kraftsamlar – tillsammans.
Tror på sin stadsdel
Ungdomarna på Tyrolen tror på sin stadsdel och 18-åriga Nayma konstaterar att hon vill bo kvar när det blir dags att flytta hemifrån. Både hon och Rami värdesätter gemenskapen.
– Det är viktigt att lyfta fram bra förebilder för jag tror att det kommer hjälpa de boende också. Det är inte roligt att höra att man bor på en otrygg plats och att det finns barnfattigdom här – när man bara hör det negativa börjar man tänka negativt. När våra småsyskon växer upp vill vi att människor tänker på Tynnered som ett ställe som det kommer bra ungdomar ifrån och att det är skön stämning där, för det kommer att hjälpa dem, säger hon.