– Det finns en enorm potential i Göteborg tack vare alla de tak som finns. Dels kan man bygga solcellsparker, men det finns en fördel i att utnyttja befintliga tak då det inte kräver någon mark, säger Johan Lindahl, talesperson för branschorganisationen Svensk solenergi.
Enligt en Sifo-undersökning beställd av Vattenfall fick fjolårets varma sommar var fjärde västsvensk att överväga installation av solceller.
Om alla villor i Västra Götaland hade haft solceller på taken hade de, tack vare den stora solstrålningen förra året, kunnat producera så mycket el att det räckt till att förse alla villor i Göteborg och Borås med energi under ett helt år, enligt elbolaget.
Något som låter fullt rimligt enligt Johan Lindahl.
Han påpekar också att fler solceller skulle minska den kapacitetsbrist som finns i Göteborgsregionen.
– Vi har ingen elbrist i landet, men det finns flaskhalsar i elnätens kapacitet in till flera av våra storstadsregioner. Då är det utmärkt att få till elproduktion genom solceller inne i staden, säger han.
Att Göteborg ligger långt under rikssnittet när det gäller installerade solceller kan ha att göra med hur vi bor.
– En faktor är att många bor i lägenhet och ofta i hyresrätt. De som bor i bostadsrätt kan påverka en investering, men det är svårare om man inte äger sitt boende, säger Johan Lindahl.
Göteborg är inte unikt. Situationen är liknande i Stockholm och Malmö och faktum är att Göteborg placerar sig bäst bland storstäderna på plats 203 av 290.
Vill ha energi-rot-avdrag
För att få fler privatpersoner att våga installera solceller driver Svensk solenergi frågan om ett energi-rot-avdrag. Redan i dag är det möjligt att dra av en mindre del på skatten. Men organisationen vill se 50 procent för rena energilösningar som solpaneler, laddinfrastruktur för elbilar och energieffektiviseringsåtgärder.
– Vi föreslår att man fasar ut och tar bort det solcellsstödet som finns och ersätter det här med ett energi-rot-avdrag som gynnar potentiella privata solcellsinvesterare, säger Johan Lindahl.
Tack vare ständiga tekniska förbättringar och storskalig produktion fortsätter kostnaderna för solcellssystem att sjunka och därför tror han att intresset bland företag kommer att hålla i sig. Han framhåller att företag har avdragsrätt för moms, vilket gör att de får 25 procent lägre kostnad jämfört med villaägare.
Långsiktighet viktigast
Det finns ett brett politiskt stöd för ett energi-rot-avdrag i den nuvarande fyrpartisamarbetet i regeringen. Men något konkret förslag har inte lagts fram.
Även Vattenfall skulle vilja se långsiktighet kring ekonomiska styrmedel.
– När regeringen höjde solcellsstödet till 30 procent av investeringskostnaden gav det effekt, men intresset stannade av något när det uppstod en osäkerhet kring regeringsbudgeten och om solstödet skulle finnas kvar. Det viktigaste är att det finns en tydlighet och förutsägbarhet från politiskt håll för att ännu fler ska våga satsa, säger försäljningschefen Jonas Stenbeck.
Jonas Stenbeck lyfter också bristen på solelinstallatörer som en utmaning och påpekar att det vore bra om fler utbildas.