Efter att Alliansen och Miljöpartiet tog över styret i Stockholm har frågan om ombildningar åter aktualiserats. Men det ska inte bli som förra gången, lovar bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M). Då, innan 2014, såldes allmännyttans lägenheter till långt under marknadspriser och många ombildningsprocesser blev uppslitande. Nu ska det istället "ske till marknadsmässiga priser, utvärderas från fall till fall och framförallt ske på initiativ från de boende”, skrev Wedin i en debattartikel i SvD när den nya politiken presenterades.
Blev uppringda
Men redan innan besluten om vilka områden som blir aktuella är taget har ombildningskonsulterna börjat vädra morgonluft. I Bagarmossen söder om Stockholm, där många lägenheter ombildades förra gången, har boende blivit uppringda. Det är Restate som börjar sondera terrängen. Dagens ETC har pratat med tre personer som blivit uppringda:
– Jag blev uppringd av Restate, det lät som att de gjorde någon slags undersökning, säger en boende i Svenska Bostäders lägenhet i Bagarmossen som fick frågan om han var intresserad av ombildning.
– Först blev jag väldigt förvånad, att det går så snabbt. Direkt så är konsulterna där. Sedan blev jag orolig, sist de sålde ut stora delar av Stockholm så gick det också ganska snabbt, säger han.
En annan person fick ett samtal från en annan firma som hon uppfattade ringde på uppdrag av Stockholm stad för att undersöka intresset.
– Jag uppfattade det som att det var Stockholms stad som ville ha den här informationen, säger hon. Jag fick intrycket av att det var någon slags kartläggning. Det var inget erbjudande, säger hon.
En tredje person berättar att hon uppfattade konsultfirman Restate som väldigt påstridig, de ringde flera gånger, pratade in på telefonsvararen och fortsatte sedan att ringa trots att personen inte ringde tillbaka.
– Efter att jag förklarat att jag inte var intresserad bad personen om att få prata med den andra personen som är skriven på adressen. Jag förklarade att hen verkligen inte heller var intresserad och samtalet avslutades.
Startade efter nya styret
Dagens ETC ringer upp företaget Restate och uppger oss vara boende i Bagarmossen. De bekräftar att det är med anledning av det nya politiska styret som de nu undersöker intresset i olika områden i Stockholm förorter. En konsult på Restate berättar hur de resonerar kring vems initiativ ombildningen ska vara på.
– Det bästa är om det finns ett intresse från er. Vi håller på att göra en undersökning för att se hur många som är intresserade nu, för att få ett litet hum.
– Sedan ringer jag kanske och säger att det är 20 av dina grannar som är intresserade. Så får man börja.
Hjälper ni till att få folk lite mer intresserade då?
– Ja, det gör vi ju. Det bästa är ju om det kommer från er. Men vi tjuvstartar lite nu genom att försöka fråga grannarna om vad man tycker. Vi har ringt några områden i Söderort, och det finns ett intresse i de flesta, säger konsulten.
– Det är fortfarande mycket hyresrätter i Bagarmossen, så jag tror att det kommer att kunna gå.
”Dåligt incitament”
På Hyresgästföreningen känner man till att det pågår rundringningar för att undersöka vilka som är intresserade av ombildningar. Man har väldigt negativa erfarenheter från konsultfirmorna från den förra omgången.
– Konsulterna var väldigt påstridiga. De lever på provision, arbetet de lägger ner ska finansieras genom att det ombildas. Den drivkraften är inte så bra. De får dubbla agendor och tänker kanske inte på vad som är bäst för den enskilde boende, säger Jonas Nygren förbundschef på Hyresgästföreningen.
Han berättar att det också kom mycket kritik mot de ekonomiska kalkylerna som konsulterna tog fram. De visade sig i många falla inte hålla, efter att ombildningen drivits igenom.
– Det skapade också en väldigt hätsk stämning i bostadsområden. Grannar som gärna ville ombilda ställdes mot grannar som inte ville. Personer som ekonomiskt inte kunde ombilda hamnade också i kläm, säger Jonas Nygren.
– Det finns en osäkerhet just nu vad som menas med att vi ska ombilda i vissa förorter, det skapar en stor oro.
M: ”Ska ske på hyresgästernas initiativ”
Efter uppgifterna om att ombildningskonsulter nu ringer runt har Dagens ETC sökt bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M). Via mejl svarar Wedin att staden inte kommer driva på för ombildningar med hjälp av konsulter.
– Stockholms stad kommer inte att arbeta med konsulter för att aktivt förmå hyresgäster att ombilda sina bostäder. Alla eventuella ombildningar ska ske på initiativ från de boende, skriver Dennis Wedin, moderat bostadsborgarråd i Stockholm.
Hur ska ni kunna avgöra om det är hyresgästerna själva som tagit initiativet?
– För att kunna ombilda krävs att 2/3 av hyresgästerna röstar för ett sådant beslut, så jag är inte orolig för att det ska ske mot de boendes vilja. De som inte vill ombilda har rätt att bo kvar i föreningen som hyresgäster.
I den förra omgången av ombildningar vittnade många om att det blev uppslitande grannfejder om de här besluten, och konsultbolag drev på med kalkyler som i vissa fall inte höll efter ombildningarna. Hur ser du på den risken nu? Och hur ska ni se till att detta inte upprepas?
– Jag ser framför mig att den ombildning som kan komma att ske framöver är småskalig, och där det efterfrågas av de boende i ytterstaden. Eventuella ombildningar ska ske till marknadsmässiga priser och prövas från fall till fall.
Bedriver Stockholms stad någon form av undersökning för att ta reda på hur underlaget för ombildningar ser ut i olika områden? Eller finns det ett samarbete med konsulter som hjälper till med ombildningar?
– Vi kommer att börja med att gå igenom vilka områden som skulle kunna vara aktuella, utifrån kriteriet att det ska handla om ytterstadsområden där allmännyttan är dominerande. Vi har inget samarbete med konsulter för att hjälpa till med ombildningar, utan alla eventuella ombildningar ska ske på initiativ från de boende, skriver Dennis Wedin.
Kritik mot MP
Miljöpartiet i Stockholms kommun har fått mycket kritik för att de innan valet sa nej till fler ombildningar men sedan har svängt efter att de bytt block och tagit makten med hjälp av Alliansen. Ingen politiker i MP vill nu kommentera uppgifterna om att ombildningskonsulter har inlett en kampanj. Pressekreterare Christian Valtersson hänvisar till det som står i Miljöpartiets bostadspolitiska program:
”Miljöpartiet är positivt till en försiktig ombildning av hyresrätter - i första hand till kooperativa hyresrätter och i andra hand till bostadsrätter.”
Dagens ETC har sökt företaget Restate för en officiell kommentar, utan framgång.