Under år 2017 sköt anmälningarna från privatpersoner om biverkningar av kopparspiral i höjden och Läkemedelsverket startade en tillsyn mot tillverkaren Bayer. Enligt utredningen gick det inte att hitta någon koppling mellan de upplevda biverkningarna och användandet av kopparspiral.
Men rapporterna från kvinnor som anmäler att de mår dåligt av sina kopparspiraler fortsätter att strömma in. Förra året anmälde 52 privatpersoner och 10 anställda inom vården misstänkta symptom kopplade till kopparspiral. Men Ewa-Lena Hartman, gruppchef på Läkemedelsverket säger att det inte är aktuellt att ta upp granskningen igen.
– Merparten av de anmälningar vi får in i dag handlar om en annan kopparspiral som har återkallats för att man har identifierat ett råvaruproblem där vingarna på kopparspiralen går sönder. Det är en helt annan orsak än det var 2017, säger hon.
Men det kommer fortfarande anmälningar om biverkningar som liknar dem som rapporterades 2017, och i en sluten Facebookgrupp på nätet som i dag har nästan 7 000 medlemmar kommer ständigt nya rapporter från kvinnor som misstänker att de har drabbats av kopparöverskott.
Finns det någon rimlig förklaring till att så många kvinnor upplever de här symptomen?
– Det ligger utanför min kontroll. Men det vi tyckte oss se vid tillsynen var att kvinnor inte fick så mycket information om kopparspiral när de bestämde sig för val av preventivmedel. Det vi kom fram till var just att vi krävde att tillverkaren skulle förbättra informationen till vårdpersonalen och till kvinnorna som valde kopparspiral.
”Känslighet” hos drabbade
Läkemedelsverket menar visserligen att det är möjligt att kvinnor fått de biverkningar de uppgett av kopparspiralen, men i så fall beror det på individuella variationer i känslighet hos de drabbade. Därför kräver man inte att tillverkaren Bayer ska utreda saken vidare.
– Det är vårdgivaren som kan ha hela bilden av patientens status och situation. Om det finns allergier, eller om det finns andra sjukdomar som skulle kunna påverkas av till exempel koppar, säger Ewa-Lena Hartman.
Känner du dig säker på att den forskning som finns i dag är tillräcklig?
– Vi kan ju bara titta på vad vi har tillgång till. Vi har inte kunnat se sådan kopplingar att vi i dagsläget behöver kräva ytterligare studier, eftersom det är en produkt som funnits väldigt länge på marknaden och man får information om produktens användning under 40 år.