– Det finns ett stort behov av studentbostäder här så vi försöker bygga så många vi kan, säger stiftelsens vd Magnus Paulsson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
En anledning till att de kan hålla så hög takt är att de inte bara bygger nytt utan också omvandlar befintliga byggnader till studentbostäder. Just nu bygger de om det före detta militärsjukhuset på Regementsområdet i Kviberg till studentboende och mot slutet av året är det inflyttning i studentlägenheter i varvsbyggnaden Smedjan på Lindholmen som tidigare fungerat som kontorslokaler.
– Vi har tidigare konverterat två vattenreservoarer på Guldheden och Johanneberg till studentbostäder. Det är ett sätt för oss att få bostäder nära läromiljöerna där det är svårt att hitta ledig mark, säger Magnus Paulsson.
Att omvandla i stället för att bygga nytt är lite billigare. En etta på Smedjan kommer kosta 4 500 kronor i månaden medan en etta i det nya höghuset på Guldhedstorget kostar 4 900 kronor. Magnus Paulsson säger att de kan få ner hyrorna eftersom de är en stiftelse och inte ett vinstdrivande företag, men de räknar inte med att alla ska vilja och kunna bo i nyproducerade lägenheter.
– Vi har många korridorsrum och äldre ettor med en lägre hyresnivå så kundgruppen klarar några nybyggda lägenheter också. Många är beredda att betala lite extra för ett bra läge och en bra produkt, säger han.
Trög start för nytt projekt
För att öka byggandet av studentbostäder startades för två år sedan projektet GBG7000+. Det är ett samverkansprojekt mellan bland andra SGS, fastighetskontoret, Göteborgs universitet och Göteborgs förenade studentkårer. Målet är att bygga minst 7 000 studentbostäder fram till 2026. Viktor Holm är projektledare och han tycker att det varit en trög start.
– Det har varit förhållandevis låg aktivitet det första året men nu har vi börjat hitta ett bättre samarbete. Jag tycker att målsättningen fortfarande känns realistisk men tanke på vad som är på gång fram till 2021, men vi behöver fler samarbetspartners som inte primärt bygger studentbostäder, säger han.
Sedan årsskiftet har han märkt av att allt fler bostadsbolag intresserar sig för att bygga åt studenter.
– Tidigare har det varit mest fokus på bostadsrätter eftersom avkastningen där är förhållandevis hög. Men nu börjar den trenden svikta och då finns det intresse att placera i säkrare former som hyresrätter och studentbostäder, säger han.
Studenter är en svår målgrupp eftersom de både vill bo centralt och billigt. Den enklaste boendeformen är korridorsrum där man delar kök med andra, men sådana finns det redan gott om så nu satsar SGS i stället på ettor och tvåor. Hörnen på nybyggda hus är ofta svåra att utnyttja till små lägenheter så SGS har börjat testa så kallade minikollektiv – fyror och femmor som man delar med kompisar.
– Om vi planerar ett nytt hus idag bygger vi minst hälften ettor. Men vi har också börjat med kompislägenheter som är trerummare med två stycken lika stora sovrum. Det blir billigare och många uppskattar den typen av sociala boendeformer, säger Magnus Paulsson.
Men även om SGS har högst byggtakt på studentlägenheter i hela landet så tror han att målet att bygga 7 000 lägenheter till 2026 kommer bli svåruppnåeligt.
– Det är en väldigt hög ambitionsnivå och vi behöver öka lite om vi ska lyckas hålla målet. Om det ska infrias måste vi få loss mer mark och det måste finnas byggare och fastighetsägare som är beredda att satsa. Men jag är fortfarande hoppfull för jag upplever att det finns en investeringsvilja att bygga studentbostäder, säger Magnus Paulsson.