Den kritiken upprepade Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot för Centerpartiet, nyligen i en debattartikel i Göteborgs-Posten med rubriken ”Bygg narkotikapolitik på forskning – inte känslor”.
– Regeringen vill inte ta till sig vetenskap. Norge har börjat se över sin narkotikapolitik och Folkhälsomyndigheten i Sverige har sagt att kriminaliseringens effekter bör utredas. Men i Sverige har vi en justitieminister som sitter i Agenda och säger ”jag tror att” den svenska linjen är bäst. Det är anmärkningsvärt av en minister som jobbat så länge med både juridik och vård, säger Niels Paarup-Petersen till Dagens ETC.
Han betonar särskilt Sveriges höga narkotikarelaterade dödlighet – vid EU:s narkotikabyrå EMCDDA:s senaste kartläggning var den högst i Europa per capita: 81 personer per miljon invånare. Det gör att är det dags att fråga sig om svenska lagar är anpassade efter verkligheten, säger Niels Paarup-Petersen.
– Vi måste utreda frågan eftersom den har negativa konsekvenser. Väldigt många människor dör. Det borde en minister tycka är ett problem.
Kräver tydlighet
För migrations- och justitieminister Morgan Johansson är det inte första gången han måste försvara svensk narkotikapolitik.
– När man ropar om översyn måste man också förklara vad man menar. Vill man avkriminalisera, att det inte ska vara förbjudet för eget bruk? Eller vill man legalisera, att det får säljas i vanliga butiker? Jag avvisar båda förslagen eftersom det skulle vara en enorm gåva till de kriminella gängen. Det är ju vad de vill se – en normalisering av narkotikaanvändningen. Deras marknad skulle expandera och fler unga skulle fastna, säger han.
Men kritiken går ju i första hand ut på att den svenska politiken saknar evidens och att det är därför den behöver utvärderas. Inte på att en översyn ska landa i en legalisering?
– Vi vet en sak. Av allt att döma är narkotikaanvändningen lägre i Sverige än i EU. Det är ungefär hälften så många som säger att de provat cannabis som i övriga EU. Det menar jag är en effekt av vår restriktiva politik. Skulle vi gå ifrån det skulle antalet som brukar knark öka kraftigt. Vi vet också att där man legaliserat narkotika, där har man också gjort landet eller staten, som Holland i Europa och Colorado i USA, till centrum för både produktion och narkotikahandel för hela området eller regionen, säger Morgan Johansson.
Brister i missbruksvården
Men att Sverige trots det har Europas högsta narkotikarelaterade dödlighet kan inte lastas på politiken, anser han.
– Dödligheten är kopplad till användning av fentanyl, heroin och annat. Men det hänger ju inte ihop med legalisering av cannabis, utan det handlar om missbruksvård och där behöver Sverige bli bättre. Det finns en brist på vårdinsatser, säger han och lägger till att han vill slå hål på en myt.
– En bild som många debattörer vill sprida är att man som missbrukare får fängelse om man söker vård i Sverige. Det är ju helt fel, så ser inte lagstiftningen ut.
Niels Paarup-Petersen är inte imponerad av Morgan Johanssons svar.
– Jag tror inte något parti har pratat om legalisering. Det vi kritiker säger är att politiken måste utvärderas eftersom den har negativa konsekvenser. Det borde inte vara det minsta kontroversiellt eller konstigt. En utredning ger ju inte svaret på vad som ska göras, men då har man åtminstone ett gemensamt diskussionsunderlag och får en mer ärlig debatt.
V: ”Superfegt att inte våga utreda"
Karin Rågsjö är V:s vårdpolitiska talesperson och suckar syrligt. Hon tycker att justitieminister Johansson säger ”det man förväntar sig”.
– Precis som C vill V utreda politiken generellt. Fungerar det här? Om det visar sig att kriminalisering är ett fantastiskt verktyg, ja då släpper vi att avkriminalisera. Klockorna borde ringa för en ansvarig politiker när narkotikaförgiftningarna ökat med 79 procent mellan 2016 och 2019. Hur ska man bortförklara det? Människor med beroende får inte den vård de har rätt till, det är hemlöshet och misär. Titta då på helheten. Det är en enkel match. Och det är inte bara V som driver frågan utan även Folkhälsomyndigheten, bland annat.
Morgan Johansson anser att dödligheten inte har med politiken att göra.
– Han borde lyssna på anhöriga som förlorat någon istället för att bortförklara. Grejen med Morgan Johansson är att han klistrar ihop oss som vill utreda, med de som vill legalisera. Det är bullshit, falskt och jag har tröttnat. Han och några nissar till gör det hela tiden. Oärligt.
Vad grundar sig motståndet i?
– Det är obegripligt. Men det är en moralfråga. S var även länge motståndare till sprututbyten. Man tänker att vad ska folk i stugorna tycka om vi utreder. Morgan Johansson och Lena Hallengren är rädda att ses som narkotikaliberala, det fulaste man kan vara. Utredningar ska vi ha för att se vad vi ska göra åt verkligheten. En annan av Johanssons grejer är att säga att gängkriminaliteten kommer att öka.
Han gör just det.
– Nu låter jag som hans talskrivare, va? ”Det kommer att öka oootroligt mycket bara man tittar på det för att det ger signaler.” Det tror inte jag. Vi pratar inte om legalisering. Vi vill titta på kriminaliseringen – har det lett till att beroende hamnar rätt i livet? Jag tycker det är superfegt att inte våga utreda.
Ert drömscenario är att man avkriminaliserar bruk i blodet?
– Ja. Norge har en modell där man får ha narkotika på sig. Det är inte listigt. Utan blodet är relevant, och att man erbjuder vård på ett sätt som inte finns idag.
För att vara tydlig: ni vill inte att det säljs hasch på Coop?
– Absolut inte. På Morgan Johansson låter det som att det finns en stor rörelse som vill legalisera. Det är ett påhitt. Och då kan man som ansvarig politiker inte använda det som argument.