BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– De var färdiga med renoveringen här för sex månader sedan, men lägenheterna har inte lagts ut för uthyrning, berättar Anna som bor i området, och som egentligen heter något annat.
Bara sex personer har flyttat tillbaka till den i övrigt tomma gården, berättar Anna.
Många av de tidigare hyresgästerna sade upp sina kontrakt i samband med att renoveringen aviserades och de förstod att de inte skulle ha råd med den nya hyran. Andra hade bara korttidskontrakt från första början och var inte berättigade att flytta tillbaka igen efteråt.
Och det är inte bara på den här gården som fönster gapar tomma – längre bort på både Almqvistgatan och Bruno Liljeforsgatan står också lägenheter utan hyresgäster i hus som har varit renoverade länge.
– Vi vet inte varför de inte lägger ut dem på hemsidan, säger Linda, en annan hyresgäst som vill vara anonym.
Eftertraktade hyresrätter
Trots att hyrorna höjdes ordentligt i samband med renoveringarna har de lägenheter som Rikshem tidigare annonserat ut lett till snabb inflyttning av nya hyresgäster. Inte minst hyresrätter är eftertraktade, också de som har fått högre hyra efter en renovering.
Anna har räknat ut att det som mest har varit ungefär 200 tomma lägenheter i ett område med 309 nyrenoverade lägenheter, och fortfarande är det ungefär 100 bostäder där ingen har fått flytta in. Några har stått utan hyresgäster så länge som ett år, andra kortare tid.
På den ödsliga gården som bara har sex invånare har husen varit färdigrenoverade i ungefär ett halvår. Både Anna och Linda kopplar de tomma lägenheterna till den omtalade ombildningsaffären i området, där en bostadsrättsförening anlitade en oseriös konsult för att få de boende att ombilda hela kvarteret till bostadsrätter.
– Direkt efter att Rikshem hade sparkat honom började de hyra ut en del av lägenheterna. Men på en del gator tog det tvärstopp. Man undrar ju varför, säger Linda.
– Blir det ombildning i bara några av husen?
När ETC hör av sig till Rikshem med den frågan blir svaret ett ja.
”Från en av fastigheterna som den eventuella ombildningen rörde tog man ny kontakt med oss och ville fortsätta processen med en ny ombildningskonsult de anlitat”, skriver Rikshems kommunikationschef Jennie Wolmestad i ett e-postmeddelande.
Hon förklarar att den tidigare ombildningsprocessen drog ut på tiden och att det är därför så många lägenheter inte har haft några hyresgäster efter att renoveringen avslutades.
”Detta för att inte påverka den eventuella ombildningen på något sätt utan låta de befintliga hyresgästerna råda över beslutet om det skulle bli bostadsrätt eller ej”, skriver Wolmestad.
”Förlorat 13 miljoner”
Anna har gjort en överslagskalkyl utifrån hur många lägenheter som har stått både färdigrenoverade och tomma fram till februari månad och kommit fram till att Rikshem måste ha förlorat ungefär 13 miljoner i hyresintäkter på det hela.
– De flesta lägenheterna är treor. Snitthyran är ungefär 9 000. Många av de tomma lägenheterna är dyrare eftersom de har renoverats upp till högsta nivån. Så Rikshem borde fortfarande gå miste om ungefär 900 000 per månad på det här, säger Anna.
Samtidigt som Rikshem har rätt att säga nej till att sälja fastigheterna går man alltså miste om hyresintäkter för att åtminstone en del av lägenhetsbeståndet ska bli sålt. Enligt Jennie Wolmestad handlar det bara om att det är bra om man får ”blandade upplåtelseformer” i området, det vill säga både hyresrätter och bostadsrätter.
”Kanske lönar sig i slutändan”
Anna tror att förklaringen kan vara en annan.
– De kan få ut flera miljoner per lägenhet om de säljer, men de kan inte höja hyran riktigt hur mycket som helst. Så även om de blir av med några tusen i hyra kanske det lönar sig i slutändan. Kanske betalar de en del av renoveringen på det sättet.