Senare samma kväll: Mustafe Ahmed sitter hemma i lägenheten i Hyltebruk med mobilen framför sig. Bara några timmar tidigare var allt politiska visioner om solidaritet och jämlikhet. Det är inte vad Facebook-kommentarerna till bilden på Hyltes styrelse som SSU Halland lagt upp handlar om. Rasismen väller mot honom.
– Det var en väldigt oväntad reaktion. Vi ville väcka ungdomarnas engagemang och trodde att vi skulle få höra att vi hade gjort en bra sak, säger han.
Om någon frågar brukar Mustafe Ahmed säga att han är från Hyltebruk. Det har gått sju år och en tredjedels liv sedan den tidigare storstadsbon från Mogadishu hamnade i det halländska brukssamhället. Det var här han tog studenten och fick sina första jobb - däribland industriarbetare, undersköterska inom äldreomsorgen och den nuvarande tjänsten som studiehandledare.
Här föddes tandläkardrömmarna och det politiska engagemanget.
– Jag älskar Hyltebruk och Hylte kommun. Jag kom hit ensam så nu är min familj Hylte kommun kan man säga. Här började mitt allting.
”Jag måste stå upp för mig själv”
Nu möts Mustafe Ahmed, som aldrig känt sig annat än välkommen i Sverige, och de andra styrelsemedlemmarna av inlägg efter inlägg med grovt rasistiskt innehåll och rena hot.
Bilden på SSU Hylte får hundratals delningar och kommentarer efter att den spridits i främlingsfientliga Facebookgrupper. Snart bedömer SSU Halland att situationen är så allvarlig att man måste ta bort inlägget. En polisanmälan upprättas.
Mustafe Ahmed menar att samhället måste ta hat och hot mot förtroendevalda på större allvar och vill även se en digital polisstation för nätkränkningar. Själv tänker han inte låta sig tystas av några näthatare.
– Det har gjort mig ännu mer motiverad att driva min politiska åsikt och att delta i ett parti.
Efter diskussioner med vänner och att noggrant ha läst partiprogrammen fastnade Mustafe Ahmed för Socialdemokraterna år 2014. När han tre år senare får frågan om att bli SSU Hyltes nya ordförande är svaret enkelt – han som bott i Sverige ett tag kan kanske bli en förebild för de nyanlända ungdomarna.
– Det är också därför jag måste stå upp för mig själv, säger han.
Mustafe Ahmed är redan ledamot i barn- och ungdomsnämnden i Hylte kommun. I årets valrörelse kandiderar han till SSU Halland, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige i Hylte, där han är Socialdemokraternas yngsta namn på listan.
– Jag har accepterat att jag har förlorat mitt första land. Mitt andra land är Sverige, jag vill inte förlora det. Jag vill att det ska styras åt rätt håll.
Vilka frågor tycker du är viktigast att driva i Hylte?
– Jag tycker att skolfrågan är viktigast. Vi kommer driva att Hylte kommun ska få en gymnasieskola. Ett år efter att jag tog studenten la de ner gymnasieskolan. Nu åker många ungdomar till andra kommuner och det tar nästan två timmar fram och tillbaka på bussen. Det kan hända att ungdomar hoppar av skolan om det fortsätter så här. Ungdomsarbetslösheten är också en viktig fråga för mig.
Nästa vecka är det dags för SSU Hyltes första möte. Då väntas ännu fler medlemmar att vara på plats. Klubben har växt.
– Ingen har hoppat av. Jag har tänkt att man ska kämpa vidare och inte ge upp. De andra ungdomarna har tagit samma beslut, säger Mustafe Ahmed.
”Jag känner mig inte ensam”, sammanfattar Mustafe Ahmed det stöd han fått efter näthatet. Telefonen har gått varm och flera toppolitiker, däribland statsminister Stefan Löfven, har uppmärksammade händelsen. SSU Hylte fick också besök av näringsminister Mikael Damberg (S) och en partiöverskridande manifestation hölls nyligen till stöd för SSU-klubben
– De som är rasister är bara några, men efter helgen känner jag att de som bor i Sverige och tycker om demokrati, rättvisa och jämlikhet är många fler.
”I våran ryggsäck finns solidaritet”, skriver Mustafe Ahmed i ett Facebook-inlägg kort efter att ha nåtts av hundratals rasistiska påhopp. Själv tänker han inte hata tillbaka – det är inte så man får människor att tänka om, konstaterar han.
– Min förhoppning är att de ska ändra sina åsikter. Det är inte hopplöst.