Vetemjölet hon använder är en av kökets ekoprodukter.
– Vi ska ju ha så hållbar och så miljömässigt bra mat som möjligt, och då är naturligtvis de ekologiska produkterna de bästa, säger Annika Ramm.
I dagsläget är ungefär 48 procent av ingredienserna i restaurangens mat ekologiska, berättar hon. Förutom vetemjölet används bland annat ekologiska lingon, bananer och cornflakes. Dessutom är allt rött kött ekologiskt, och fisken som serveras är MSC-märkt.
Ska nå 50 procent
Och från och med nu i höst ska man köpa än mer ekologiskt, enligt ett beslut i våras. Bland annat ingår nu också ekologiskt knäckebröd, bulgur, ris, ketchup, socker och havregryn i kökets sortiment.
– Jag tror att det innebär att vi når målet på 50 procent ekologiskt i år, säger Annika Ramm.
Skolrestaurangen har jobbat med att göra måltiderna miljömässigt bättre under flera år, berättar hon, och successivt kunnat öka andelen ekologiska produkter i och med att utbudet blivit större och priserna därmed sänkts.
Men den konventionellt odlade maten är fortfarande billigare, och hur stor andelen ekologiska varor blir avgörs av plånboken.
– I dag skulle vi kunna köpa nästan allt ekologiskt, men vi har inte de ekonomiska resurserna till det, säger Annika Ramm.
Och vägen fram till dagens situation med 48 procent ekologiskt har inte varit spikrak.
– När kommunen bestämde att köttet skulle vara ekologiskt fick vi sluta med andra produkter som varit ekologiska förut, för annars blev det för dyrt. Till exempel har vi inte ekologisk ost längre, säger Annika Ramm.
Dyr kyckling dilemma
Ett annat dilemma, säger hon, är önskan att minska matens miljöpåverkan genom att byta ut en del av det röda köttet mot betydligt klimatsmartare vitt kött, och samtidigt uppfylla kravet att köttet ska vara ekologiskt producerat.
– Om man ska tänka på fotavtrycken så är ju till exempel kyckling bättre än rött kött. Men det är svårt att få tag på ekologisk kyckling och den som finns är helt enkelt för dyr, säger Annika Ramm.
Förutom att satsa på ekologiskt producerad mat jobbar Guldhedsskolan även med att minska matens miljöpåverkan genom att försöka minimera svinnet och servera mer vegetariskt.
– Varje onsdag har vi en helvegetarisk buffé med sex olika varmrätter, och nästan varje vecka har vi en vegetarisk dag till, säger Annika Ramm.
I början hände det att en och annan elev knorrade när de inte fick kött till lunchen, men efter åtminstone tre år med den vegetariska buffén hörs gnället alltmer sällan.
– Dels har eleverna vant sig, dels har vi alltid så mycket att välja mellan att det alltid finns något man kan äta, säger Annika Ramm.