Jonas Sjöstedt vill dock inte kalla det sju-procentiga stödet dåligt.
– Vi ligger tydligt över vårt valresultat men det är klart vi hoppas och tror att vi kan växa mer, säger han till Dagens ETC.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Statsvetaren Marie Demker är inte förvånad över att det inte lyfter i opinionen. Hon menar att partiet missgynnats av att andra än de klassiska vänsterfrågorna varit mycket i fokus senaste året, som exempelvis migrationen.
– Vänsterpartiet är i sitt normalläge och ligger där och skvalpar. Jag hade heller inte förväntat mig att de skulle kunna dra på så stora växlar på sin roll som en form av stödparti, säger Marie Demker.
Försöker charma facken
Vänsterpartiet är just nu ute på en charmoffensiv mot fackföreningsrörelsen. Under första maj lanserades krav på att göra fackavgiften avdragsgill. I förslaget till nytt partiprogram betonas vikten av att växa bland LO-medlemmar och knyta starkare band till fackföreningsrörelsen. Jonas Sjöstedt tycker att partiet varit för dåligt på de tidigare.
– Där tycker jag vi har anledning att vara självkritiska. Vi kan göra mycket mer för att stödja de vänsterpartister som är fackligt aktiva. I förslaget till partistyrelse förstärker vi LO-förankringen med flera fackliga aktivister. Det tycker jag är bra för vi måste även bli bättre på att stödja de som arbetar fackligt i Vänsterpartiet, säger Jonas Sjöstedt och lägger till:
– Många blir ganska ensamma att arbeta fackligt som vänsterpartister. Det håller inte för ett socialistiskt parti. Vi måste ha en struktur och debatt som gör att det är självklart att man som fackligt aktiv också hör hemma i Vänsterpartiet.
Strid om kärnkraften
Under kongressen väntas det också blir hård debatt om det ekonomisk-ekologiska principprogrammet som lanseras för att ge Vänsterpartiet tydligare grön profil. Det har blivit kontroversiellt på grund av formuleringarna om kärnkraft. Nuvarande ståndpunkt är att kärnkraften ska avvecklas så fort ekonomin tillåter. I förslaget till det ekonomisk-ekologiska programmet står att: ”kärnkraftsavvecklingen ska ta hänsyn till den svenska kärnkraftens möjlighet att bidra till minskade utsläpp från fossila kraftverk på den nordeuropeiska elmarknaden”. I klartext innebär det att nollutsläpp i Sverige ska prioriteras framför kärnkraftsavvecklingen.
– Det handlar om att vi vill avveckla kärnkraften och absolut inte bygga nya kärnkraftverk. Det är alla överens om. Sedan är frågan, hur snabbt ska man avveckla de sista reaktorerna om de står mot kolkraft eller andra fossila källor. Vad är viktigast att stänga först då?
Vad tycker du själv är viktigast att stänga först?
– Sverige har ganska lite kolkraft så den bör avvecklas omedelbart. Sedan är frågan om det står mot kraftkällor i andra länder. Jag tycker ärligt talat det är en svår fråga och det gäller att lyssna på goda argument.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Mirjam Katzin
Partimedlem Malmö
– Jag tror det handlar om att vi inte lyckas mobilisera tillräckligt kring de stora frågor som folk tycker är viktIgast just nu. Vi lyckas inte tillräckligt väl att visa varför det inte finns en konflikt mellan välfärd och flyktingmottagande. Jag tycker vi borde fokusera mer på den frågan. Sedan gör vi visserligen vinster i budgeten men min personliga åsikt är att vi inte skulle samarbeta med regeringen utan kritisera dem kraftigare, framförallt för ställningen i flyktingfrågan.
Annamaria Bauer
Partimedlem Gotland
– Det finns många anledningar men jag tror att medierna har spelat en stor roll och jag tycker inte vi har fått så mycket media på våra framgångar. Man tillskriver inte V de förhandlingsframgångar vi faktiskt har haft. Sedan finns en väldigt märklig syn på vänsterradikala. Högern har under ganska lång tid haft taktiken att kalla S,V och MP för ”vänstern”. Vi sticker inte ut som ett eget parti.
Monica Lindh
Kommunfullmäktigeledamot Falun
– Jag tror det handlar om flera frågor och sedan handlar det om att komma ut överhuvudtaget i media. Det finns många aspekter och det beror på vilka frågor som kommer upp i debatten. Då det varit mycket kring flyktingpolitiken har det inte varit så mycket tal om välfärd. Men om det kommer och de frågorna diskuteras mer tror jag säkert det kommer att lyfta.
Murad Artin
Oppositionskommunalråd Örebro
– Tio miljarder till välfärd i all ära. Jag tycker det är bra att partiet har gjort det men jag tror inte väljarna kommer att komma ihåg att Vänsterpartiet drivit frågan, trots den massiva marknadsföringen. Det tror jag är ett problem vi har. Hur det kommuniceras utåt, hur möter vi medborgarna och hur kan förändringar märkas i deras vardag?
Birger Lahti
riksdagsledamot Pajala
– Jag tror det har historiska betydelser också. Vi har alltid varit ett litet oppositionsparti och jag tror det tar tid innan man får upp ögonen och ser att Vänsterpartiet är lite annorlunda än när vi var 4-5 procent. Vi tar ansvar, vi förhandlar och det ger resultat. Det kommer att ge sig men jag tror det tar lite tid.