– Det är många som reagerar över det. Jag har kanske lite storhetsvansinne, men för mig känns det bara självklart, säger Birk Andersson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Birk Andersson har arbetat för Naturskyddsföreningen och var tidigare initiativtagare till och projektledare för Klimatfestivalen, ett evenemang som i höst återkommer i större format och under namnet Framtidsfestivalen.
Han har alltid haft ett intresse för skrivande och är sedan tidigare publicerad i några antologier, där han har med krönikor och essäer, ofta med hans miljöintresse som grund.
En friare form
Hans nyväckta intresse för haiku startade på den buss han dagligen tar mellan bostaden i Malmö och Sjöbo, där han numera arbetar som administratör vid stadsbyggnadsförvaltningen. Resandet kändes drygt och han utnyttjade först tiden till att läsa.
– Jag läste mycket den första tiden jag pendlade. Men sedan började det bli trist. Att i stället skriva känns mer produktivt, säger han.
Vid årsskiftet övergick han i stället till att författa dikter enligt den japanska traditionen haiku.
– Det är en typ av poesi som passar mig. Det är korta texter som kan vara humoristiska och samhällskritiska, och där det går att leka med ordvitsar.
Framtidens poesi
Haikun består av två, tre korta rader och handlar ofta om naturen och årstidsskiftningar, men kan också ha annat innehåll.
Det är en diktform som kan spåras många hundra år tillbaka i tiden i ursprungslandet Japan.
Den haiku som Birk Andersson ägnar sig åt är friare i formen än ursprunget, och innehållet sträcker sig över ett brett fält.
– Det är en anarkistisk form av haiku som jag skriver. Jag sitter alltså inte och räknar stavelser.
Hans bok ”Anarko haiku” har nyss kommit från tryckeriet. Den 17 september kommer han och några andra medlemmar ur Svenska haikuförbundet att läsa texter på Moriskan, i ett evenemang som ingår i höstens Framtidsfestival.
– Det kan också bli andra aktiviteter, som en ginku där deltagarna får gå och skriva egna dikter medan de promenerar runt, säger han.
Att haikun ingår på en festival med framtiden som tema är inget som Birk Andersson ser som motsägelsefullt.
– Haikun är framtidens poesi. Med sitt korta format passar den i sociala medier och som text till bilder. Jag är därför övertygad om att vi kommer att se mer av det, även i nyutkomna böcker.