Det är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som tillsammans tar ledningen för kommunstyrelsen. När riktlinjerna för hur detta samarbete ska se ut var det toppnamnen Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Karolina Skog (MP) och Martina Skrak (V) som stod för presentationen. Att gubbvälde har ersatts av ett kvinnovälde är enligt de tre effekten av ett långvarigt arbete.
– I Malmö är frågan om jämställdhet något som man inte bara talar om, utan som tas på allvar. Här har vi redan hunnit göra saker, säger Martina Skrak (V).
Karolina skog (MP) tar vårens stora jämställdhetsevenemang, Nordiskt forum, som ett tecken på att något har hänt inom staden Malmö som traditionellt har präglats av starka män vid rodret.
– Det var vi tre som undertecknade slutdokumentet efter konferensen. Och det var ingen show off, som det kan bli i sådana fall, att man väljer att skicka fram kvinnor för att det är passande i ett visst sammanhang. Det var verkligen vi tre som var de naturliga representanterna för kommunledningen i den frågan, säger Karolina Skog (MP).
Olika partistrategier
De tre partier de representerar har valt olika strategier för att uppnå bättre jämställdhet, där S var pionjärer för varannan damernas, V länge har drivit feminism som en hjärtefråga medan Miljöpartiet sedan det grundades har använt sig av kvotering till olika poster.
Inom alla partierna så har jämställdhet varit en fråga som har krävt mycket internt arbete för att skapa en grogrund för den representation som syns utåt.
– Vi har samma problem som alla andra som vill uppnå jämn representation, med att det är svårare att få kvinnor att tacka ja till uppdrag. Om det är tio kriterier som krävs för att man ska lyckas på en post så är det generellt så att kvinnor vill känna att de har alla tio för att anta jobbet medan en man ofta nöjer sig med att de uppfyller tre av de tio. Vi jobbar därför mycket med att få kvinnor att säga ja och att sedan stanna även under de perioder där de kanske känner att de gör ett lite halvdant jobb, precis som männen ofta gör, säger Karolina Skog (MP).
Tidigare mött motstånd
De tre Malmöpolitikerna är eniga om att deras gemensamma arbete har börjat att bära frukt i Malmö.
– Vi har tidigare mötts av en hel del motstånd, som när vi skulle införa genuspedagogik i skolorna. Att vi ändå har kommit en bit på vägen beror på att våra tre partier har drivit det tillsammans och att vi har sett jämställdheten som en viktig del av politiken, och inte något som man bara gör vid sidan av, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Malmös nyvalda kommunledning står inför en rad tuffa utmaningar, med segregering, brist på förskoleplatser och skolresultat som trots en förbättring ligger långt under rikssnittet.
Ett fokus på barnen
Men Malmö är inte bara en segregerad kommun med stora sociala utmaningar, utan också en ung stad där halva befolkningen är under 35 år. De tre partier som bildar en majoritet tillsammans väljer därför att satsa mycket på de yngsta.
– Den åldersgrupp som växer snabbast är barn i åldern 1 till 5 år. Vi vill därför ha fokus på barnen. Gör man rätt från början så är det något barnen kan ha glädje av hela livet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Men till de många svårlösta problem som drabbar just barnen i Malmö hör problemet med att få antalet förskoleplatser att växa i takt med barn-kullarna.
– En svårighet vi har är att vi bara till Malmö stad behöver nyanställa fler förskollärare än som nyutexamineras på högskolan här. Till det kommer då det rekryteringsbehov som finns i alla våra kranskommuner, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Skattehöjning väntar
De tre partierna har enats om riktlinjer, där bland annat en skattehöjning ingår. Men ökade intäkter kommer inte direkt att synas i form av nysatsningar.
– Det kommer att handla mer om att stabilisera upp än att satsa, säger Karolina Skog (MP).
Hur stor höjningen blir är inte fastställt.
– Vi väntar först på besked om innehållet i regeringens budget, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
I riktlinjerna ingår att nya bostäder ska skapas genom förtätning av staden och att kollektivtrafiken ska byggas ut. Satsningar ska också göras för att många av dem som i dag lever på försörjningsstöd i stället ska erbjudas sysselsättning.
Strukturerat arbete mot rasism
När det gäller arbetet mot segregering och rasism vill de tre samarbetspartierna göra det till en prioriterad fråga.
– Vi vill arbeta mot rasism på samma strukturerade sätt som vi har tagit oss an jämställdheten, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).