BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Gal/Tan-skalan har på senaste tiden använts flitigt av både statsvetare och politiska kommentatorer, men hur fungerar den egentligen? Gal/Tan står för Grön alternativ libertär (i meningen frihetlig)/Traditionell auktoritär nationalistisk. Löst sett brukar man säga att Gal närmast stämmer in på Feministiskt initiativ i Sverige, medan Sverigedemokraterna ligger längst bort på Tan-delen av skalan.
Det finns inget facit för hur partier till höger eller vänster förhåller sig till värderingarna i Gal/Tan, vilket leder till att Socialdemokraterna och Moderaterna återfinns i ungefär samma del av skalan – någonting som enligt många är en del av partiernas krympande väljarstöd.
Skalan utformades från början utefter partier i EU-parlamentet, men används allt mer av både statsvetare och politiska kommentatorer som ett verktyg för att analysera det förändrande svenska politiska landskapet.
– Svensk politik har länge varit väldigt starkt strukturerad efter en höger-vänsterskala. Men under de senaste kanske tio åren har dimensionerna som Gal/Tan representerar blivit allt mer synliga. I dag är det rimligt att säga att Gal/Tan är en skiljelinje i svensk politik, närvarande i debatter och politiska partiers förslag och krav, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Marie Demker säger att det som har hänt i politiken och som har lett till att Gal/Tan-skalan är användbar har mycket med politiseringen av det privata att göra.
– Den stora utvecklingen som vi har sett är en individualisering och Gal/Tan politiserar det privata och livsstilar. Individualiseringen gör det också med legitimt att göra politik av det privata livet. Det trycker också tillbaka mer fördelningspolitiska argument – fokus på det personliga tar över utrymme från fokus på det strukturella. Det kan i sig vara ett demokratiproblem eftersom många av våra samhällsinstitutioner är byggda på strukturella frågor.
– Samtidigt är Gal/Tan ett väldigt användbart analysverktyg om man ska förstå vad som har hänt i svensk och europeisk politik och hur Sverigedemokraterna, Feministiskt Initiativ och Piratpartiet har växt under det senaste decenniet. Annars framstår mycket som oförståeligt.
Enna Gerin, utredare på fackliga tankesmedjan Katalys, påpekar att Gal/Tan inte är den enda politiska skalan i sitt slag, att det länge har talats om skalor som går mellan frihetliga och auktoritära politiska synsätt. Hon säger att skalan fick genomslag i den allmänna debatten efter att Katalys använt den i en analys av valet 2014.
– Problemet i valet var att de klassiska konflikterna mellan höger och vänster var satta ur spel. Politiken gillar konflikter, så det innebar att andra frågor tog det utrymmet. Då kunde SD komma in i debatten med sina värderingar och Fi med sina. Gal/Tan står för postmateriella värderingar som vänstern har haft svårt att ta sig an.
SD:s agenda dominerar
Enna Gerin tror att lösningen för Socialdemokraterna och den bredare vänstern ligger i att materialisera den typen av frågor som representeras i Gal/Tan-skalan.
– Det räcker inte att tiga ihjäl Gal/Tan genom att bara prata om klass, men det går att diskutera frågorna som höger-vänsterfrågor. Till exempel har man låtit Sverigedemokraternas problemformuleringar dominera migrations- och integrationsfrågor. I år pratade nästan alla partier i Almedalen om svenska värderingar och svensk kultur.
– Istället skulle frågorna kunna handla om materiella värderingar – integration handlar om att uppnå jämlikhet och kan lösas med bättre skolor, arbetsmarknadspolitik och fördelningspolitik, det behöver inte handla om kultur och värderingar.