Nya siffror från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar att sjukskrivningarna i Västra Götalandsregionen minskar för första gången på länge. Den totala sjukfrånvaron har mellan 2016 och 2017 minskat från 6,8 procent till 6,6 procent och även långtidssjukskrivningarna har minskat under samma period.
– Vi är väldigt glada över att sjukskrivningarna minskar. Vi såg ett trendbrott i februari förra året och under hela året låg vi sedan lägre än de två åren innan, säger Marina Olsson som är personaldirektör vid Västra Götalandsregionen.
Hon menar att det finns flera orsaker till nedgången. En är att politikerna och tjänstemännen är överens om att det är en högprioriterad fråga att minska sjukskrivningarna. En annan är att de sett till att varje chef har högst 35 underställda eftersom forskningen visar om man har fler medarbetare än så har man svårt att se tecken på att någon inte mår bra. De har också gått in med riktade insatser mot de arbetsplatser där sjukfrånvaron varit särskilt hög.
– Förut har insatserna ofta varit riktade mot individer, så att man till exempel fått utbildning i hur man hanterar stress. Nu tittar vi mer på det organisatoriska och ser vad det finns i jobbet som gör att man blir sjuk. Vi tar hjälp av företagshälsovården, tittar på scheman och ser över om det finns tid för reflektion under arbetspassen. Dessutom stöttar vi cheferna på arbetsplatserna med hög sjukfrånvaro eftersom de ofta behöver lägga mycket av sin tid på rekrytering, säger Marina Olsson.
Yngre blir sjukare oftare
Sjukskrivningarna minskar i alla åldersgrupper förutom de yngsta – bland personer under 30 år har sjukfrånvaron ökat. Marina Olsson vet inte vad det beror på men tycker att det är en oroande utveckling.
– I den åldern är man i en intensiv fas i livet, man kanske har småbarn eller gör mycket samtidigt. Många har precis börjat jobba så vi som arbetsgivare måste se över hur vi kan förändra introduktionen för nyutbildade så att de inte blir sjukskrivna. Det här är en grupp vi får fortsätta jobba med, säger hon.
Men trots att sjukskrivningarna minskar har Västra Götalandsregionen bland den högsta sjukfrånvaron i landet. Bara landstingen i Sörmland och Västmanland ligger sämre till i statistiken. Anne Karin Höglund, Vårdförbundets ordförande i Västra Götaland, tror att man måste anställa fler för att sjukskrivningarna ska komma ner på en lägre nivå.
– Våra medlemmar är överens om att det måste vara tillräckligt med personal på avdelningarna och de måste ha rätt kompetens. Du kan inte ersätta en sjuksköterska med en undersköterska. Antalet sjuksköterskor i regionen har minskat med 240 helårstjänster de senaste fem åren så de som är kvar får ta många extrapass och jobba fler nätter. Det är en dålig arbetsmiljö som både leder till att vården blir sämre och att personalen blir sjuk, säger Anne Karin Höglund.
Vill fortsätta minska
Personaldirektören Marina Olsson säger att regionen kommer att fortsätta försöka sänka sjuktalen för de cirka 49 000 anställda.
– Vi är inte nöjda med siffrorna och vi ligger fortfarande högt jämfört med många andra. För att få ner sjuktalen ytterligare måste vi vara uthålliga och fortsätta med det systematiska arbetsmiljöarbetet. En del avdelningar har lyckats minska sin sjukfrånvaro men vi ska fokusera ännu mer på de arbetsplatserna som har hög sjukfrånvaro och hög personalomsättning, säger hon.