– Inte flyttmönster utan jag analyserar var folk bor och hur boendemönstret förändras över tid.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Han berättar att landsbygden slutade att avfolkas för flera decennier sedan. Den stora flytten från landsbygden skedde mellan 40- och 70-talet. Regeringen drev då en politik som innebar att folk skulle bo där jobben fanns och gav generösa flyttbidrag till dem som flyttade från landsbygden till en tätort. Det drabbade många bruksorter som Kopparberg och Hällefors. 1961 bodde 12 420 personer i Hällefors mot drygt 7 000 personer i dag. Och 1957 bodde 10 207 personer i Ljusnarbergs kommun som i dag har cirka 4 900 invånare.
– Men det bor ungefär lika många på landsbygden i dag som det gjorde 1980, säger Stefan Svanström.
Falsk metafor
En ofta förekommande metafor för att beskriva hur Stockholm växer är att det ”flyttar två busslaster med landsortsbefolkning till Stockholm varje dag”. Och visst växer huvudstaden, men inte på grund av urbanisering från landsbygden.
– Det kommer ungefär två busslaster med nya invånare till Stockholm varje dag. Men en av busslasterna kommer från BB, det är alltså nyfödda. En halv busslast kommer från utlandet och den andra halvan består främst av personer som flyttar dit från en tätort med över 100 000 invånare, uppger Stefan Svanström.
Åt andra hållet
Han påpekar att det även går bussar åt andra hållet, folk som lämnar Stockholm och andra större städer för landsbygden. Mellan 2000 och 2010 var nettoinflyttning från landsbygden till tätorter endast 58 000 personer. Och av dem flyttade merparten till en större tätort med över 100 000 invånare, men inte till Stockholm.
– Många som flyttar från landsbygden till en tätort håller sig inom samma kommun eller i alla fall län, säger Stefan Svanström.
Bostadsbrist och höga huspriser är en bidragande orsak till att folk flyttar från en större tätort till en mindre. Visserligen råder det numera bostadsbrist i nästan alla Sveriges kommuner enligt SCB, men det är lättare att hitta lediga lägenheter och hus i mindre tätorter som Kopparberg och Hällefors än i större som Örebro. Och priserna är lägre.
Att Hällefors och Kopparberg nu ökar i invånarantal beror också på att födelseunderskottet har minskat, även om det fortfarande är negativt. Och på att medellivslängden för främst män har ökat, även om kvinnor fortfarande lever längre i snitt.
– Fler föds och färre dör, säger Stefan Svanström.
”Fler väljer mindre tätorter”
En annan orsak är ett positivt inflyttningsnetto. Det är alltså fler som flyttar till Hällefors och Ljusnarsberg än som flyttar härifrån. Till Hällefors kommer merparten av inflyttarna från övriga Sverige, till Ljusnarsberg kommer över hälften från utlandet. Enligt SCB lär befolkningen fortsätta att öka i Bergslagen eftersom befolkningen i hela landet ökar.
– Vi ser en trend att fler väljer mindre tätorter som har goda kommunikationer. Folk vill ha nära till skola och service som affärer. Många pendlar och vill bo nära kollektivtrafik som tågstationer.
Fotnot: I SBC:s statistik ingår endast svenska medborgare som är -folkbokförda i en kommun.