– Vi vill ge eleverna en bra start på skoldagen. Vi har sett att vissa elever kommer utan att ha en ordentligt frukost i magen. Då är det viktigt att vi kan ge dem rätt förutsättningar för att de ska kunna klara sin skoldag så bra som möjligt, säger Alexandros Nikolaidis, biträdande rektor på Pilevallskolan.
Enligt Statistiska centralbyråns senaste statistik om barns levnadsvanor hoppar 26 procent av högstadieeleverna över frukosten minst en gång i veckan. Bland unga mellan 12 och 18 år är andelen ännu större – 32 procent. På Pilevallskolan har man inte själva gjort någon undersökning om hur många som inte äter frukost, men Alexandros Nikolaidis vet att det inte är ovanligt. Det märks om eleverna inte har ätit, säger han.
– De blir hängiga och orkar inte följa med lika bra. Vi har varit med om att elever kommer med en chipspåse i handen för att de inte har ätit frukost, det är ingen näringsrik måltid. Då vill vi erbjuda ett bättre alternativ.
Skolresultaten ökar
Alexandros Nikolaidis är övertygad om att elevernas prestation påverkas om de inte har ätit. Flera forskningsstudier pekar också på det. I en amerikansk studie från University of Oklahoma jämförs skolresultaten mellan skolor som serverar frukost, och skolor som inte gör det. Slutsatsen är att skolresultatet ökar, samtidigt som både skolk och konflikter minskar i skolorna där frukost serveras.
Även i Sverige har liknande undersökningar gjorts, bland annat i Botkyrka där elever på två högstadieskolor fick frukost under tre månader. Ungefär 60 procent av eleverna uppgav att de kunde koncentrera sig bättre under skoldagen tack vare frukosten. Det finns också studier som visar att socioekonomi spelar roll för om barnen äter frukost eller inte. Något som även SCB:s statistik pekar på – barn till föräldrar med lägre utbildning hoppar oftare över frukosten, liksom barn som lever med ensamstående föräldrar. Av de barnen låter över 40 procent bli att äta frukost minst en gång i veckan.
Alexandros Nikolaidis tycker att det är extra viktigt att servera frukost i skolan just därför.
– Vi ska kunna erbjuda en likvärdig skola och vet att inkomst eller situationen i familjen kan spela roll för om man äter frukost eller inte. Kanske har du bara en vårdnadshavare som dessutom börjar jobba tidigt till exempel, då ska inte barnet behöva komma i kläm. Vi vill att alla ska få samma förutsättningar för att klara sin skola, säger han.
Gröt och smörgås
Än så länge har frukostprojektet bara pågått i en vecka. Mot slutet av veckan åt nästan 70 elever i förskoleklass upp till och med årskurs sex frukost, och dessutom runt 20 elever från högstadiet.
– Det känns som en bra start. Jag tror att det kommer bli fler elever allt eftersom, säger Alexandros Nikolaidis.
Frukosten serveras innan lektionerna börjar. Vad eleverna erbjuds varierar – men det finns alltid smörgåsar med pålägg och något mer att välja på.
– Idag är det havregrynsgröt med äpplemos till exempel. Vissa dagar har vi ägg. Det ska vara näringsrikt och varierande, säger Alexandros Nikolaidis.
Projektet på Pilevallskolan pågår terminen ut, och har en budget på 467 000 kronor för mat och personal. Om det blir en fortsättning är sedan upp till utbildningsförvaltningen att besluta om. Men initiativet kommer inte från politikerna, utan från skolan.
– Det här går lite utanför ramarna, men samtidigt tycker jag att det faller in i det som är skolans uppdrag. Jag hoppas att det här kommer att få fortsätta, säger Alexandros Nikolaidis.