Redan när Stefan Löfven höll sin regeringsförklaring i höstas lovade han en tredje pappamånad. Men först idag tog regeringen ett beslut om propositionen. Och det blir som utlovat – första januari införs den tredje pappamånaden. I alla fall om lagförslaget går igenom i riksdagen. Och det menar Annika Strandhäll att den kommer att göra:
– Jag uppfattar att det finns ett parlamentariskt stöd för den här tredje månaden nu. Bedömningen är att vi får igenom den.
Vänsterpartiet har tidigare varit skeptiska, för att de vill ha en helt individualiserad föräldraförsäkring, så de har ändrat sig nu?
– Vi har haft väldigt konstruktiva samtal med Vänsterpartiet, och jag uppfattar att vi är i ett läge där vi har samförstånd.
Kräver stöd från FP och V
Sedan tidigare har Folkpartiet meddelat att de kommer att stödja förslaget. Men för att det ska gå igenom i riksdagen räcker alltså inte bara deras stöd. Regeringen har hoppats på att komma överens med Vänsterpartiet. De senaste veckorna har det också låtit som att de kan böja sig för regeringens förslag.
– När vi ger oss in i en förhandling gör vi det med målet att komma överens. Jag tror att vi har en gemensam ambition att minska den här orimliga inkomstklyftan mellan män och kvinnor, sa partiledare Jonas Sjöstedt till Sveriges radio för några veckor sedan.
Att regeringen nu ser ut att få med sig Vänsterpartiet ser Annika Strandhäll som en stor framgång.
– Det är otroligt viktigt med en till månad om man vill göra vårt samhälle jämställt på riktigt. Både vi och Vänsterpartiet har som mål att få ett helt jämställt uttag. Hur vägen dit ser ut får vi se, men att införa en tredje pappamånad är ett bra steg i rätt riktning.
Om målet är ett jämställt uttag, varför går ni inte ett steg längre och inför individualiserad försäldraförsäkring?
– Det här är vad vi bedömer att det finns parlamentariskt stöd för nu. Det är första steget på 13 år som vi tar för att verkligen göra skillnad i uttaget. Jag är jätteglad att vi har kunnat klubba det här i regeringen idag.
Varför är det så viktigt med en till pappamånad?
– Vi har ett läge där mammorna tar ut 75 procent av dagarna. Vi behöver göra något för att förändra det. Vill man göra samhället mer jämställt, komma åt löneskillnaderna, motverka kvinnors ohälsa och låga pensioner, då är det ett måste. Det handlar också om barns rätt till båda sina föräldrar.