Sjukvårdare i gröna västar sitter nedböjda bredvid en av de hungerstrejkande männen i tältet vid Olof Palmens plats i Göteborg. Mannen har kraftig magknip. Kanske måste han tas med till Sahlgrenska sjukhuset. De senaste dagarna har minst fem personer om dagen fått åka dit för att få dropp eller undersökas. Sedan kommer de tillbaka till tältet igen. En av dem är Hatem Kraizim.
– Jag måste vara här. Vi måste uppmärksamma vår situation så att vi kan få stanna. Vissa dagar är jag okej, andra är det på gränsen till vad jag klarar. Men jag tänker stanna till slutet, säger Hatem Kraizim lågt bakom sin igentejpande mun.
Han hoppas att slutet är det samma som ett uppehållstillstånd. Själv har han varit i Sverige i två och ett halvt år. Andra har varit här i uppemot åtta år. Gemensamt för dem är att de har fått avslag på sin asylansökan och därmed ska avvisas till Gaza. I juli bestämde Migrationsverket visserligen att tillfälligt stoppa avvisningarna, men Hatem Kraizim och de andra hungerstrejkande oroar sig över vad som händer när eller om stoppet hävs.
– Vi kom hit för trygghet. I Gaza finns inte det. Det går inte att åka tillbaka dit, säger han.
I ett av tälten på Olof Palmes plats sover nu även Tolin Mazehr som är nio månader och född i Sverige men utvisningshotad. Hon har sin mamma Tahani Mazehr, samt Amira Ayyad med sig. De båda kvinnorna har anslutit sig till hungerstrejken sedan de sett nyheter om den.
– Mitt liv är svårt. Jag har inga papper, får inte gå i skolan och jag kan inte återvända till Gaza, säger Amira Ayyad som är 22 och varit i Sverige i fyra år.
”I behov av internationellt skydd”
Birgitta Elfström är pensionerad jurist som tidigare varit anställd på Migrationsverket, och fungerar nu som juridiskt ombud för palestinierna. Hon tycker att det är uppenbart att det tillfälliga stoppet av avvisningarna inte räcker.
– De skulle inte ha fått utvisningsbeslut från första början. De här människorna är i behov av internationellt skydd och det kan de inte få i Gaza. Där pågår en väpnad konflikt, dagligen sker övergrepp på civilbefolkningen. Lite talar för att det kommer att upphöra. Ett tillfälligt stopp räcker inte, säger hon.
Avvisningarna är också ofta svåra att verkställa i praktiken. Bland annat eftersom palestinierna måste tillbaka via Egypten, dit de inte alltid får visum. Dessutom är gränsen mellan Gaza och Egypten ofta stängd. Det har medfört att flera av palestinierna fått stanna i Sverige i flera år, trots utvisningsbeslut. De är då fast i ett land där de inte får uppehållstillstånd, och därmed inte kan leva ett vanligt liv.
Så är situationen för hungerstrejkande Ossama. Han har bott i Sverige i två år, och ska utvisas till Gaza trots att han aldrig har bott där.
– Jag är palestinier som har bott i Förenade Arabemiraten. Där fick jag inte stanna så jag kom hit för att starta ett liv här. Nu vill dom skicka mig till Gaza. Det är som att leva i en mardröm nu. Men jag går hela vägen om det krävs, det finns inget alternativ, säger han.
Ställningstagande om två månader
Migrationsverket har nu påbörjat en utredning som ska leda fram till ett rättsligt ställningstagande som ska vara klart om två månader. Blir det som de hungerstrejkande hoppas kommer det leda till ett beslut liknande det som togs om asylsökande från Syrien – alltså att samtliga asylsökande får permanent uppehållstillstånd. Men för de hungerstrejkande kan ett sådant beslut ändå komma för sent. Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, menar att det trots det inte går att skynda på processen.
– Det går inte att säga ”ni måste fatta ett beslut fort, annars händer detta”. Jag tror inte på ett sådant beslutsfattande. Beslutet måste bygga på fakta och relevant och rimlig information. Även om situationen är väldigt allvarlig för de hungerstrejkande kan ett sådant beslut inte stressas fram.
– I ett av fallen har Migrationsverket erkänt sina misstag och rättat till det så att han har fått uppehållstillstånd. Han har väntat i två år utan att någon uppmärksammat eller ens tittat på hans fall, säger Mohammed, en av talespersonerna.
Mannen hade fått utvisningsbeslut till Västbanken, men kommer från Gaza. Då såväl israeliska staten och palestinska myndigheter meddelat att han inte kan åka till Västbanken ångrade verket sig och han får nu stanna i Sverige.
Det tillfälliga avvisningsstoppet kommer att gälla fram Migrationsverkets rättsliga ställningstagande är klart. Vad som händer sedan återstår att se.