– Det regeringen gör för att få bort de som är det direkta hotet idag, som skjuter rätt ut på gatan, det är bra. Men det hjälper inte i förlängningen att skärpa straff och bygga ut polisutbildningarna om vi inte stryper nyrekryteringen. Att vi fångar de här unga människorna, eller till och med barnen, som är på väg in i de här kriminella gängens klor. Och vi är duktiga på det. Kompetensen finns. Men om vi inte har pengar att betala personalens löner, så funkar det inte.
Det säger Jonas Attenius, kommunalråd för Socialdemokraterna i Göteborg. Här tog det så kallade vänsterstyret över makten efter valet i höstas. Nu säger han att Tidöregeringen gör det omöjligt för honom att arbeta så förebyggande som Göteborg skulle behöva. Han pekar på att det enligt Sveriges kommuner och regioner skulle behövas mellan 20 och 25 miljarder kronor bara för att kommunerna och regionerna skulle kunna kunna behålla den nivå de har idag när det gäller personal i till exempel skolan, förskolan och socialtjänsten.
– Och så får vi en fjärdedel av den tilldelningen. Det säger ju sig självt att det inte går.
Skolan i Göteborg måste göra stora besparingar i år. Minst 500 tjänster ska bort. Och det samtidigt som Jonas Attenius säger att skolan är ”vaccination mot att hamna i kriminalitetens klor”.
– Vi har infört anställningsstopp. Skolorna får anställa lärare men inte annan personal, för att så långt det bara går rädda eleverna i klassrummet från nedskärningar. Men det är regeringens politik som nu sätter Sveriges kommuner i den här situationen.
”Ohederligt”
Axel Josefsson, moderat och oppositionsråd i Göteborg, håller inte med Jonas Attenius om att det behövs mer pengar från staten för att klara det förebyggande arbetet.
– Om man bortser från pandemin så har vi aldrig haft så höga statsbidrag som vi har nu. Sen befinner vi oss också i en inflationskris och en begynnande lågkonjunktur vilket gör det väldigt svårt för staten att tillskjuta mer pengar. Här handlar det om att kommunerna måste kunna prioritera de pengar man har, säger han.
Och han tycker att ”vänsterstyret” har prioriterat fel.
– Man har gjort satsningar på sju timmars arbetsdag. Man har olika typer av lönesatsningar. Man har en hel del frågor som inte riktigt är den kommunala kärnverksamheten utan är mer ideologiska. Det har medfört att man inte har pengar att satsa på skolan. Att skylla på regeringen då är ohederligt.
Axel Josefsson tycker också att det nya styret i Göteborg har sänkt ambitionerna för trygghetsarbetet. Det tidigare målet att det inte ska finnas några särskilt utsatta områden i staden har skjutits fram från 2025 till 2030.
– I vårt budgetförslag i höstas ville vi jobba med en större utdelning från de kommunala bolagen för att faktiskt kunna överbrygga den här lågkonjunkturen och kunna satsa på till exempel det förebyggande arbetet när det gäller att få bort de särskilt utsatta områdena. Vi hade en annan inriktning budgetmässigt. Men där valde vänsterstyret i stan en annan väg.
Höja skatten? Nej!
Det finns andra sätt att få in pengar för en kommun än att be staten om stöd. Det går att höja den egna skatten. Men den vägen vill varken Axel Josefsson eller Jonas Attenius gå.
– Om vi skulle höja en krona på skatten i Göteborg, då drabbar det en kommunanställd som kanske tjänar 22 000 i månaden mycket hårdare än en akademiker som tjänar 50 000 i månaden. Kommunalskatten är inte progressiv på det sättet som statliga skatter är. Jag tycker personligen att den är orättvis på det sättet. Men det är säkert många kommuner som kommer att landa där ändå.
Stockholm har precis skakats av skjutningen i Farsta när Dagens ETC pratar med borgarrådet Alexander Ojanne (S). Två personer dödades, en 15-åring och en 43-åring, när över 20 skott avlossades med automatvapen. Skotten får debatten om det görs rätt saker för att komma åt gängkriminaliteten att blossa upp igen. Statsminister Ulf Kristersson (M) skriver på sin Facebook-sida:
”Det är därför vi nu lägger om politiken. Fler kommer låsas in mycket längre, en del utan tidsgräns. Fler kommer förbjudas vara i sina gamla stadsdelar eller kommuner. Fler kommer att visas ut och aldrig få komma tillbaka. Och fler barn som uppfostras in i kriminalitet kommer att omhändertas. Samtidigt måste fler lära sig språket, klara skolan och få bättre förebilder. Vi kommer riva sekretesshinder, göra fler och tidigare insatser från socialtjänsten, ger stöd men också ställa hårdare krav på föräldraansvar.”
– Det finns en del saker där vi är överens med regeringen. Det är till exempel bra att det kommer en ny lag första juli som ger kommunerna ett tydligare uppdrag i det brottsförebyggande arbetet. Men det är väldigt beklagligt att det inte följer med några resurser för att faktiskt göra det arbetet, säger Alexander Ojanne.
Nu är pengarna slut
Han vill inte säga exakt vad det är som kommer att bli lidande när staten inte skjuter till pengar, men även Stockholms skolor står inför stora besparingar. Ett underskott på 266 miljoner har fått lärare att protestera och varna för konsekvenserna. Alexander Ojanne vill däremot peka på en annan del av det förebyggande arbetet. Den förra socialdemokratiska regeringen tillsatte ett särskilt stöd till arbete i särskilt utsatta områden. Pengar som gått till fler fältassistenter och mer samverkan mellan skola, socialtjänst och polis till exempel. De pengarna är slut efter i år och den nuvarande regeringen har inte velat säga något om de förlänger projektet.
– Jag är ju rädd för att de kommer göra en besparing på det brottsförebyggande arbetet.
Satsningar på Sis-hem
Alexander Ojanne vill också se satsningar på de statliga Sis-hemmen där många av de yngsta gängkriminella hamnar om de döms för brott. Där får han medhåll av oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L).
– Många av de som har begått de grövsta dåden som är unga har redan varit föremål för placeringar på Sis- och HVB-hem och liknande, varpå de har kommit ut och så har det blivit ännu värre. Då är det uppenbart att det är där som man skulle kunna göra de mest kortsiktiga vinsterna eller vad man ska säga.
Trots att hans parti är en del av Tidöregeringen är Jan Jönsson inte helt nöjd med regeringens insatser.
– Både den förra regeringen och hittills den nuvarande har ju haft väldigt fokus på att förstärka rättsväsendet på olika sätt. Det kan säkert vara bra, men det vi ser nu och som vi har sett sedan jul är att de som är inblandade i de här är så oerhört unga. De är ju barn. Socialtjänsten och Sis och olika behandlande insatser har inte fått de förstärkningar från nationell nivå som polis och rättsväsendet har fått. Utan det är kommunerna som ska försöka finansiera det här, och det vet ju alla hur det ekonomiska läget ser ut i kommuner och regioner.
Jätterädd
Malmö är en kommun som lyckats få ned antalet skjutningar jämfört med Stockholm. En förklaring är att staden jobbat med strategin ”Sluta skjut” sedan 2018. Men Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunalråd för Socialdemokraterna, vill också framhålla att kommunen satsat på insatser för barn och unga, fler familjecentraler, avhopparverksamhet och allaktivitetshus i anslutning till skolor och att det är en del av förklaringen.
– Nu är jag jätterädd att regeringen bara har fokus på det repressiva, säger hon.
När Dagens ETC når henne sitter hon på möte med Sveriges kommuner och regioner, SKR, ihop med flera andra kommuner, och partier, som säger samma sak. Om det inte blir större statsbidrag och med en inflation på tio procent, så kommer det att bli neddragningar.
– Under lång tid var det polisen som inte hade tillräckligt med resurser i samarbetet mellan polisen, socialtjänsten och skolan. Nu har polisen fått ett stadigt tillskott och vi har äntligen en chans att klara alla delarna samtidigt. Men då riskerar socialtjänst, skola och förskola i hela Sverige att få sämre förutsättningar när regeringen bara prioriterar kriminalvården och det repressiva.