1. Är det inte dags att reformera röstsystemet? Jag har tänkt det länge, men nu känns det extra aktuellt. För det första borde vi införa rankad röstning (som i Australien) – om ditt första val inte kommer in, går rösten till ditt andra val, etc. För det andra, borde vi inte sänka fyraprocentspärren till typ en procent? Vad tror du, hur stor är möjligheten att ändra valsystemet i Sverige?
Henrik Strömberg
Jovisst är det dags att tänka ut något bättre. Problemet är bara att dagens partiers makt bygger på nuvarande valsystem och det är alltså de själva som måste vilja förändra det.
Johan Ehrenberg
2. Jag blev väldigt ledsen över hur Löfven behandlade V direkt i måndags. Att inte ens sätta sig ner och prata om samarbete utan bara säga nej. Varför nobbar Löfven V på det sättet? Jag förstår inte vad sådana motsättningar gör för nytta när man tycker så lika.
Leif A (V:are och LO-medlem – jo vi finns)
V gjorde ju ett lika dåligt val som de andra i den tilltänkta rödgröna majoriteten. Och det får ju effekt. Det kanske var ovanligt klumpigt av Löfven, men i längden tror jag att det var självklart. S kan inte regera med V i en minoritetsregering, då blir det inga beslut alls som kan fattas och V får sitta och administrera en i praktiken maktlös borgerlig politik. Alla V:s projekt bygger ju på skatteförändringar, utan de inkomsterna finns mycket lite man kan göra. Och skattehöjningar för de som har det bra respektive sänkningar för de som behöver det kommer något borgerligt parti inte stödja.
Så för V:s del är nog oppositionsrollen betydligt bättre. Man kan pressa S i sakfrågor men i övrigt bygga en opposition som också kan ta fart inom facken. För en svag S-regering får svårt att stärka arbetsrätt och fackliga behov.
Är man smart gör V dessutom en valallians med Fi så man tillsammans kommer över 8- 10 procent vid eventuellt nyval.
Johan Ehrenberg
3. Jag undrar över Reinfeldts och Borgs sorti. Det gick så fort och var lika överraskande för många som när de plötsligt presenterade de ”Nya Moderaterna”. Vad är din analys? Var det här planerat i förväg?
Ove Sainen
Borg/Reinfeldt har varit på muckresa i ett halvt år nu. Man har vetat läget och försökt göra en så bra sorti man kan utifrån läget. Bra för alliansens politik alltså. Och det har ju lyckats.
Genom att Anders Borg i princip svarat varje rödgrönt förslag med ett liknande så har det för väljarna funnits väldigt lite utrymme att se skillnaderna. Det är rätt absurt egentligen, Anders Borg har lagt förslag som ska genomföras efter kommande mandatperiod, satsningar på tåg och kollektivtrafik och lärarlöner och mindre klasser och pensionärer är utlovade men… allt någon gång i framtiden, om ekonomin blir bättre.
Det är väldigt avslöjande att borgerliga medier kunnat missa den berättelsen. Skillnaden mellan blocken har suddats ut och det är klart att slutresultatet då blir förvirring. Eller stöd för det parti som verkar vara annorlunda.
När alliansens projekt var dött satsade Borg och Reinfeldt på att försöka blockera en rödgrön majoritet. Det är ju inget konstigt, de borgerliga vet att SD är ett borgerligt parti och att S aldrig kan driva en förändrande rödgrön politik utan majoritet. Och där står vi idag.
Borg och Reinfeldt lyckades förlora utan att alliansens systemskifte bryts upp.
En minoritetsregering kan naturligtvis göra litegrann när man styr de faktiska departementen, men de stora dragen i politiken kommer handla om det en majoritet i riksdagen gillar. Och den majoriteten är borgerlig.
Johan Ehrenberg