Behövs Arbetaren fortfarande?
– Mer än någonsin, för att hålla stadig kurs förbi en populistisk politik, i kraft av sin uttalade frihetliga och fria journalistik. Under året kommer jubileet uppmärksammas på flera sätt. Två av de större satsningarna är en bok om Arbetarens historia, samt en podd kopplat till tidningen och samhällsutvecklingen över 100 år. Utöver det ska tidningens arkiv digitaliseras för våra prenumeranter.
Hur mår journalistiken i Sverige 2022?
– Dåligt och bra. Klickräknandet som arbetar med att få läsaren att springa på den mest kontroversiella bollen är destruktivt, så klart. Också hoten mot journalister – näringslivets aktörer men även myndigheter gör ofta vad de kan för att hindra fri rapportering. Fristående journalistik måste försvaras som en av samhällets viktigaste stöttepelare. Samtidigt ökar de intressanta reportagen som arbetar med mikro- och makro-perspektivet och skapar en helhet med människan i världen.
Vilka är de viktigaste frågorna valåret 2022?
– Vi arbetar med att beskriva hela samhället och i årets valrörelse är det, än en gång, viktigare än på länge att bevaka läget och sociala rörelser utanför den översta maktsfären. Det kan handla om arbetsrätt, facklig kamp, bostadsfrågor, feminism, antirasism och rättigheter även för människor som stämplas som ”utsatta”. Sedan är det samtidigt självklart att bevaka fascistiskt tankegods hos partier som vill vara med och styra.