Anmälningar om hot och våld mot lärare som kommit in till Arbetsmiljöverket har ökat med mer än 150 procent de senaste tio åren. Det visar en sammanställning som myndigheten gjorde i höstas. Nu visar nya siffror som Arbetsmiljöverket tagit fram i en tillsynsinsats mot 1500 av landets kommunala och fristående grund- och gymnasieskolor på stora brister.
75 procent av skolorna uppvisar brister i att förebygga hot och våld mot sina lärare, att göra riskbedömningar och att hjälpa och stötta de lärare som råkat illa ut.
– Antingen har de här drygt 1100 skolorna brustit i alla avseenden, vilket är ganska sällsynt, eller så har de brustit i något – vilket ändå måste ses som väldigt allvarligt, säger Kristian Hansson, sakkunnig i skolfrågor på Arbetsmiljöverket.
Att utsättas för hot och våld på sin arbetsplats handlar inte bara om att kränkas i sin yrkesroll, framhåller han.
– Det handlar framför allt om människors fysiska och psykiska hälsa. Vi ser att det förekommer såväl fysiska skador som posttraumatiska stressyndrom på grund av det här. Vårt uppdrag på Arbetsmiljöverket är att se till att människor som går till jobbet på morgonen ska vara lika friska när de kommer hem igen på kvällen.
Eleverna drabbas också
Enligt tillsynsrapporten är det påfallande ofta elever med normbrytande beteenden som varit inblandade i de hot och våldshändelser som anmälts till Arbetsmiljöverket, ”till exempel elever med utåtagerande beteende som har hamnat i affekt”, står det i rapporten.
Kristian Hansson menar att det ställer en annan avgörande fråga om omständigheterna kring situationerna där personalens utsatthet uppstår – nämligen frågan om elevernas arbetsmiljö.
– De situationer där vuxenvärlden tappar kontrollen och det mynnar ut i hot och våld kan ofta härledas till arbetet med elever som har vissa kognitiva utmaningar och där resurserna inte har räckt till de anpassningar och det extra stöd de behöver, säger han.
”Skolan är ingen fabrik”
Och han får medhåll av Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare, som när Dagens ETC når henne är på väg in på regeringskansliet för ett möte om Arbetsmiljöverkets alarmerande rapport.
– Vi måste säkerställa en likvärdig elevhälsa på alla skolor och se till att de elever som behöver särskilt stöd får det, för skolan är ingen fabrik. Det måste finnas alternativ för de elever som inte kan gå i en vanlig klass, säger hon.
Anna Olskogs besked till regeringen är att det nu är upp till bevis.
– Arbetet med att förebygga hot och våld i skolmiljön måste fortgå kontinuerligt, det räcker inte med punktinsatser då och då. Det här handlar om vår verklighet, för oss är det inte siffror i en rapport.
Sveriges Lärare kräver därför en myndighetsallians mot skolvåldet.
– Skolministern har kallat in oss till samtal, men det räcker inte. Vi kräver en samordnare som tar tag i frågan på allvar, heltäckande och fördjupande över hela landet, så det inte bara putsas på ytan. Mer måste göras för att landets lärare ska slippa betala med sin hälsa, säger Anna Olskog.
Kristian Hansson poängterar att det inte är valbart för Sveriges skolor att följa Arbetsmiljöverkets regler. Ansvaret ligger på skolornas huvudmän.
– Det vi pekar på handlar mycket om att arbetsmiljön måste prioriteras i verksamheten. Det låter kanske inte så konkret, men om man betänker att det handlar om att skolledare och lärare ska få de resurser och de verktyg de behöver för att klara sitt uppdrag, så blir det det.