Sedan dess ska Migrationsverket ha genomfört vissa åtgärder för att effektivisera arbetet så att ärendehanteringen sker mer effektivt. Men enligt JO kvarstår problemen.
– Det kommer in många anmälningar till JO om långa handläggningstider, säger Per Lennerbrant, som nyligen fattade beslut om att inleda ytterligare en granskning.
Ärenden legat utan aktiv handläggning
Anmälningarna till JO handlar om ansökningar om medborgarskap, anknytning och asyl. I några av ärendena har handläggningstiden överstigit tre och ett halvt år.
Flera ärenden som granskats har legat utan aktiv handläggning under den största delen av den totala handläggningstiden. När man väl började handlägga kunde de komma fram till ett beslut på en vecka.
Tidsfristen för att avgöra ett ärende ska variera mellan 6 till 15 månader. För medborgarskapansökan finns ingen författningsreglerad handläggningsfrist. JO har tidigare uttalat sig om att det inte finns en generell godtagbar handläggningstid men fullständig passivitet kan inte godtas enligt beslutet.
– De långa handläggningstiderna påverkar rättssäkerheten. Jag kan inte uttala mig om utfallen i de enskilda ärendena men tiden är en relevant faktor, säger Per Lennerbrant.
JO: Mina farhågor besannas
JO uppskattar att det kommer att dröja ytterligare flera år innan handläggningstiderna minskar, trots att Migrationsverket har vidtagit ett antal åtgärder för att minska handläggningstiderna.
– Jag har förståelse för att verket påverkats av händelserna i Afghanistan 2021 och aktiveringen av det så kallade massflyktningsdirektivet med anledning av kriget i Ukraina, säger Per Lennerbrant, men tillägger att det inte går att acceptera att myndigheten år efter år har orimligt långa handläggningstider i ett stort antal ärenden
– I min granskning uttalade jag en oro för att verkets långa handläggningstider skulle bli ett normalläge om inte kraftfulla åtgärder vidtogs. Jag tvingas nu att konstatera att mina farhågor verkar besannas.
Är de långa handläggningstiderna en ekonomisk fråga?
– Handläggningstiderna kan påverkas av tilldelade resurser. Det är Migrationsverkets sak att begära de resurser som krävs.
Migrationsverket ska inkomma med yttranden om de enskilda ärendena och vilka målsättningar om handläggningstider de har samt hur de faktiska handläggningstiderna förhåller sig till regelverk och målsättningar. Migrationsverket ska yttra sig om JOs kritik senast den 15 april.
– Det är viktigt att följa upp tidigare granskning. Jag har följt frågan i många år och den är av stor betydelse, säger Per Lennerbrant.