– Det finns en utbredd svart bostadsmarknad i staden. Det märks tydligt, säger Christian Alexandersson, vd för Landskrona stadsutveckling.
Uthyrningen av c/o-adresser, där personer utan egna lägenhetskontrakt mot betalning kan skriva sig hos någon annan, är också känt inom det kommunala bolaget.
– Det är en olycklig utveckling att det finns en marknad för något sådant. Men det är något som vi arbetar med att få bort, säger Christian Alexandersson.
Till den svarta bostadsmarknaden i staden hör också oseriösa fastighetsägare som hyr ut undermåliga bostäder.
– Vi har hittat fall där 23 personer var skrivna i en trea. Det är varken bra för människorna, fastigheten eller staden. De som hamnar i den situationen är ofta människor som har kommit hit från hemska förhållanden, och som hamnar i ett Sverige som liknar det som fanns här under 1920-talet, säger Christian Alexandersson.
Tjänar pengar på utsatthet
Landskrona stadsutveckling, som bildades för två år sedan, har fått sex privata fastighetsägare med i en grupp som arbetar för att förbättra boendemiljön i staden. I försöken att sanera den svarta bostadsmarknaden samarbetar man med andra myndigheter.
– Många kontakter inom den svarta bostadsmarknaden tycks ha gått genom arbets-förmedlingens system med etableringslotsar, som nu ska stoppas, säger Christian Alexandersson.
För de flyktingar som har en karossadress men som saknar fast anställning och därför inte kan få bostad den ordinarie vägen, ska bostad kunna ordnas genom kommunens sociala bostadskontrakt.
– Är man Landskronabo så ska man också få hjälp. De som får
försörjningsstöd ska också kunna få hjälp med bostad om de behöver det. Vi arbetar med att få det att fungera, säger han.
Att det har vuxit fram en marknad där människor tjänar pengar på andras utsatthet är enligt kommunalrådet Torkild Strandberg (FP) något som måste lösas via rättsväsendet.
– Att det finns en cynisk rovdrift måste vi sätta stopp för. Det är en kriminell verksamhet som vi behöver sätta ljuset på, säger han.
På Landskronahems hemsida kan man läsa att det just nu finns 19 lediga lägenheter. Men enligt Torkild Strandberg (FP) är lediga bostäder inte skäl nog för att ändra kravet på fast anställning för dem som kan få hyra.
– Vi har kvarter där knappt 30 procent av den arbetsföra befolkningen har inkomst från arbete. I en stad med så stort bidragsberoende måste vi hitta andra vägar att lösa bostadsproblemet på, säger han.