Igår berättade Dagens ETC att Länsstyrelsen Östergötland och Linköpings kommun bjuder in den kontroversiella knarkdebattören Allan Rubin som föreläsare vid en konferens om narkotika. Ett faktum som får Björn Johnson, docent i socialt arbete vid Malmö högskola och inriktad på narkotikapolitik, att reagera.
– Det finns ingen som helst anledning att bjuda in en så oseriös person till en sådan konferens, och spilla offentliga resurser på detta. Kommuner och landsting borde hålla sig ifrån att ordna den här typen av föredrag, säger han.
Problematiskt med oseriösa aktörer
Han ser det som tragiskt att det finns så mycket oseriösa aktörer på det narkotikapolitiska området.
– Samtidigt är det på ett sätt lite komiskt att man bjuder in Allan Rubin. Jag tror inte att någon utöver de redan övertygade kommer att ta det här på allvar. Det kommer nog mer bli som ett humoristiskt inslag på konferensen. Men risken finns ju att ungdomar tappar förtroendet för vuxenvärlden i dessa frågor eftersom de kan söka annan information på nätet, och gör det, säger Björn Johnson.
"Kan få ett ganska stort inflytande"
Josefin Månsson, doktorand på institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet, studerar hur samhället förhåller sig till cannabis. Hon känner inte till den aktuella konferensen i detalj, men har tidigare skrivit om liknande arrangemang.
– Rent generellt kan man säga att den här typen av konferenser ofta verkar vara ett viktigt sätt för exempelvis kommuner att sprida information om cannabis. De som talar på konferenserna kan därför få ett ganska stort inflytande över hur skolpersonal, socialtjänst och poliser väljer att prata om cannabis och vilka bilder som accepteras som sanna, säger hon och fortsätter:
– Men allt beror ju också på hur man presenterar de olika talarna. Om det Allan Rubin står för presenteras som forskning är det kanske tveksamt, däremot är det väl inte lika olämpligt att ha en diskussion eller debatt kring hans utgångspunkter.
"Typiskt för Sverige"
Journalisten Magnus Linton har följt svensk narkotikapolitik i sitt arbete, och nyligen utkommit med boken Knark: En svensk historia. Han känner till Allan Rubin sedan tidigare, men är osäker på var denne står idag och vill därför inte uttala sig specifikt.
– Generellt sett är det dock typiskt för Sverige att den här sortens narkotikapolitiska entreprenörer anlitas. Det enda de bidrar med är helt ovetenskapliga och ofta direkt skogstokiga föreställningar, som dock eventuellt ligger i linje med skapandet av det narkotikafria samhället.
Det har medfört att kunskapsläget kring narkotika är dåligt i Sverige, menar Magnus Linton.
– Systemet har impregnerats av ideologi, och det finns fortfarande massor av människor som helt utan kunskap tjänar pengar på det. Skattemedel strösslas iväg på ren dårskap. Egentligen är det inget nytt, men jag trodde att den här epoken var lite över, säger han.
Läs också: Citat av Allan Rubin