På Engelbrektsgatan i centrala Örebro hörs en strilande ström av bilar. Korta stunder blir det nästan tyst när bilarna fastnar vid trafikljuset, sedan dundrar det på igen. Alldeles intill gatan, på bottenvåningen i ett av Öbos hus, bor Maria Pettersson med sin familj. I vardagsrummet och i dotterns sovrum kan man höra trafikbullret väl även när fönstren är stängda.
Redan för två sedan reagerade Maria Pettersson på ljuden och kontaktade sin bovärd hos Öbo.
– Jag tyckte att det lät orimligt mycket och jag ville att de skulle mäta hur högt ljudet är, säger
hon.
Framför allt störs familjen på nätterna när dottern vaknar av trafiken utanför fönstret.
– Vi får inte sova när dottern inte kan sova. Får man mindre sömn blir man grinig och irriterad. Det påverkar hela livet, säger Maria Pettersson.
Fick ingen respons
Till en början fick hon ingen respons på sina klagomål. Därför gick hon vidare till andra anställda på Öbo och hon kontaktade även kommunens miljö- och hälsoförvaltning.
– Det är konstigt att man ska behöva bli arg och anmäla. Men det hade effekt. Nu ska det åtgärdas under 2015 säger de på kommunen, berättar Maria Pettersson.
Huset på Engelbrektsgatan där Maria Pettersson bor är ett av de hus som kan få bidrag från kommunen när de byter fönster. Och det är det enda bullerutsatta Öbohus som Öbo har ansökt om bidrag för hittills.
– Vi håller på och tittar på vilka fastigheter som är aktuella. Fönsterbyten kräver ofta en hel del förändringar runt omkring. Byter vi fönster kanske det också är aktuellt med radiatorbyte så att det blir en helhet, säger Christina Krönert-Lindh, chef för teknik och energi på Öbo.
Byte inte aktuellt överallt
Flera av Öbos hus som ligger i bullerutsatta lägen är tillräckligt ljudisolerade menar Christina Krönert-Lindh, så fönsterbyten kommer inte att vara aktuellt överallt.
– Några extra byten kanske det blir på sikt, vi ser positivt på att vi kan få hjälp med bidrag. Men helheten måste vägas in. Vi byter även fönster på fastigheter där det inte bullrar och där vi inte kan få bidrag. Vi utgår ifrån att vi ska byta fönster där det behövs, säger hon.
Att en hyresgäst klagade på ljudnivåerna på Engelbrektsgatan var inte avgörande för Öbos beslut att söka bidrag, även om det kan ha spelat in.
– Just det här fallet har jag inte varit inkopplad i, men vi försöker att möta våra kunder så gott vi kan. Sedan är det så att många klagar på ljud samtidigt som de vill bo i stan. Det är ibland en utmaning, säger Christina Krönert-Lindh.