BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Torv sågs, när värmeverket senast modifierades på 80-talet, som ett miljöbränsle, men med en omloppsprocess på 400 år är det ändå närmast att jämföra med fossila bränslen och koldioxidutsläppen från anläggningen uppgick 2015 till över 300 000 ton koldioxid.
Men nu ska ett nytt kraftvärmeverk byggas, samtidigt som det gamla fräschas upp. Mer biobränsle ska kunna stoppas in i systemet, samtidigt som två pannor konverteras till bioolja. 2019 ska den nya anläggningen vara redo att tas i bruk, tillkännagav Vattenfall förra fredagen.
Valt att snabba på processen
Maria Gardfjell säger att dialogen som kommunen har haft med Vattenfall genom klimatprotokollet har varit avgörande.
– Det är jätteroligt att Vattenfall har fattat det här beslutet. Vi har länge drivit frågan att torven ska fasas ut, men ända fram till i fredags var vi osäkra på om det faktiskt skulle hända, säger Maria Gardfjell.
– Vattenfall sitter med i klimatprotokollet och har varit drivande i den här frågan, vilket har lett till att de har valt att snabba på processen. De säger själva att klimatprotokollet hade stor betydelse för beslutet.
Minska utsläppen med 50 procent
Uppsalas klimatmål är att minska utsläppen till 50 procent till 2020 och att vara fossilfritt till 2030. Maria Gardfjell menar att beslutet om nytt värmeverk kommer att leda till att kommunen når målet. Men ett problem som kvarstår är att vi fortfarande kommer att bränna sopor, där andelen plast – som har fossilt ursprung – räknas till nära 40 procent. Dels handlar det om dålig sopsortering, men också på att mängden plastsopor över huvud taget är stor. Att Vattenfall satsar mer på avgasrening kommer att hjälpa, men det löser inte problemet med koldioxidutsläppen från sopförbränning.
– Det är ett problem som vi har identifierat, och en grupp inom klimatprotokollet jobbar med att minska andelen plastsopor. Men tyvärr kan kommunen bara påverka detta i begränsad utsträckning eftersom soporna kommer från hela landet, säger Maria Gardfjell.
– När det gäller plastsoporna borde vi agera på nationell nivå, men alliansen och SD blockerade ett förslag i riksdagen som skulle ha gett Vattenfall i uppgift att agera kring plastsoporna. Mitt intryck är att de kan vara väldigt påverkade av branschorganisationer. Där får vi jobba vidare.