Foderpriserna påverkas
Där konstaterades även att Sverige inte är ”tillräckligt väl rustat för att vi ska kunna känna oss trygga inför framtida stora och komplicerade skogsbränder”. I förra veckan kom en rapport från Sveriges mjölkbönder som visade att fodret blivit flera tusen kronor dyrare per djur efter torkan och samtidigt kallar Jordbruksverket förra årets skördar för ”historiskt låga”. Med andra ord blev sårbarheten när det gäller sötvatten väldigt uppenbar. Så hur ser det ut i år?
Nederbörden under årets första tre månader har varit ganska normal i stora delar av landet. Men det finns en del områden i sydost och i norr som har haft betydligt mindre än vanligt. I Västsverige finns ett område som till och med har fått mer nederbörd än normalt, enligt SMHI:s statistik. Men trots det ligger grundvattennivåerna under det normala för årstiden, enligt SGU (Sveriges geologiska undersökningar). Anledningen är bland annat att växtligheten kom snabbt i år, dessutom hade vi en vinter med förhållandevis lite nederbörd enligt Tor Segerbo, chef för enheten för vattenärenden på länsstyrelsen i Västra Götaland.
– Vattnet försvann ut i havet, avdunstade eller togs upp av växterna. Det blev aldrig någon påfyllnad av grundvattnet. Trenden i magasinen har varit nedgående, säger han och tillägger att vattenflöden i bland annat Bohuslän och Dalsland sedan 1 april minskat med 60 procent.
Länsstyrelsen varnar
Det har redan gått så långt att länsstyrelsen varnat för vattenbrist och uppmanar alla hushåll att spara på vattnet.
– Om vi skulle få en lika varm sommar som förra året så har vi ett mycket sämre utgångsläge som det ser ut idag. Samma datum i fjol var det mycket mer vatten i bäckar, sjöar och grundvattnet. Värmen då kom först i mitten av maj, säger Tor Segerbo.
Han ser att vattenläget kan bli så illa som i juli 2018, redan om några veckor. Enligt SMHI:s långtidsprognos så kommer inte heller de tre närmaste veckorna bjuda på särskilt mycket regn, samtidigt som vattenförbrukningen sannolikt kommer att öka och läget riskerar att förvärras.
Förra året gick myndigheten ut och uppmanade folk att spara på vattnet för sent, menar Tor Segerbo. Men att be folk agera är en balansakt.
– Medborgarna måste uppleva att det myndigheten säger också är något man själv observerar. Vi kan inte ropa vargen kommer, för då tappar folk intresset. Vi har ett dilemma hela tiden när vi ska informera, säger han och förklarar att de sedan i somras har gått ut och informerat kommuner, intresseorganisationer och andra aktörer för att få till ett hållbart.
– Vi är på väg in i en situation som tenderar att bli lika allvarlig, om inte värre, än förra sommaren om vi inte redan nu börjar spara på vatten. Det tar tid att spara vatten, det är inget som görs på en dag.
Torka ger också problem med översvämningar, när marken blir så torr att vattnet från skyfall inte kan tränga ner, skred och föroreningar.
Är vattenbrist något vi får vänja oss vid?
– Ja, detta är definitivt något som alla flaggar för kommer att bli vanligare och vanligare.