Toppolitiker och statsråd besökte Skärholmen efter mordet
Statsminister Ulf Kristersson (M) i Skärholmen efter mordet på Mikael, 39.
Dagens ETC
På Skärholmens torg brann hundratals värmeljus och lyktor under en ljusmanifestation för Mikael, 39. Han sköts ihjäl framför sin son och mordet har väckt stor uppmärksamhet.
När en rad politiker, från justitieminister Gunnar Strömmer till vänsterledaren Nooshi Dadgostar, tog sig till manifestationen i Skärholmen fick de möta både ris och ros.
Sent på kvällen deltog statsminister Ulf Kristersson. Han lade ner en bukett i gångtunneln där Mikael sköts ihjäl, och samtalade med Mikaels svåger Elias.
”Låt oss gemensamt sprida ljuset och låta det brinna för hoppet om ett samhälle fritt från våld! Ta gärna med egna ljus.”
Ljusmanifestationen är ett initiativ av Skärholmenbon Sara Velasquez Castro och föreningen Folk i Skärholmen. De som inte hörsammar önskemålet om att ta med egna ljus kan fortfarande delta när både Svenska kyrkans lokala församling och privatpersoner går runt och delar ut värmeljus, längre stearinljus och gravljus.
En frivillig från kyrkan säger att det har varit mycket folk där hela dagen. I princip alla verksamheter som kan har extraöppet för att kunna ge krisstöd och erbjuda platser för människor att samlas. ”Det är typiskt Skärholmen, vi vill hjälpa varandra”, säger volontären som inte vill ställa upp med namn.
Barn, vuxna och äldre tänder ljusen och ställer ner dem i mitten av den torrlagda fontänen mitt på Skärholmens torg. Några personer gråter och en del står i tystnad. Andra pratar, kramas och stöttar varandra.
Ett par hundra personer som har samlats på torget till minne av Mikael som sköts ihjäl dagen innan.
Förutom Skärholmenbor är även flera toppolitiker och statsråd där, även om en del stannar längre och andra åker iväg efter en stund.
Från Stockholms stadshus syns politiker från Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna.
Vänsterledaren Nooshi Dadgostar och partikamraten tillika riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas, som själv bor i Skärholmen, tänder två ljus och sätter ner dem i en stor cementkruka som blivit en tillfällig eldstad.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) pratar initierat och länge med en grupp unga kvinnor som ställer frågor om regeringens politik för att möta hedersproblematik och rasism. Grönvalls departement samarbetar allt mer med Justitiedepartementet i ett försök att korta ledtider i regeringens arbete mot våldet, säger statsrådets pressekreterare Karl Opdal till Dagens ETC.
Justitieminister Gunnar Strömmer är den som drar mest folk. Han står mitt i en stor klunga och pratar och diskuterar med ett trettiotal åhörare innan kvällen är slut. En del är arga medan andra är glada över att han är här, och diskussionerna blir stundtals hetsiga mellan åhörare med motsatta åsikter.
En man med rullator förklarar för Gunnar Strömmer att han ser moderaternas politik som pinsam och rasistisk, med hänvisning till visitationszonerna, som han ser kommer att försämra för boende. En mamma är orolig och säger att hennes son både är misstänksam mot polisen och rädd för att vara utomhus med gängen:
– Ni har gjort så att vi inte ingår i samhället längre. Det är vi och det är de.
Gunnar Strömmer svarar att han blir tillskriven åsikter han inte har, och att han vill arbeta med både förebyggande och hårdare politik, att man måste göra både och. Det viktigaste just nu, säger Strömmer, är att anställa fler poliser.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson blir under ett ögonblick konfronterad av mördade Mikaels familj och anhöriga.
Elias är Mikaels svåger och frågar Andersson vad hon egentligen gör där. Familjen kritiserar politiker som de menar bara vill synas där, men inte lyssna på vad anhöriga och andra har att säga. Magdalena Andersson svarar att hon vill prata med människor som samlas på manifestationen.
Familjen är inte nöjda med svaret, och bakom konfrontationen finns ett redan existerande missnöje med Magdalena Andersson. Mikaels familj är nära familjen till mördade Adriana, som sköts ihjäl i Botkyrka 2020, och hennes mamma Susanne Yakes. Efter att Yakes var med under en tidigare politisk debatt om våld kom Magdalena Andersson inte fram och hälsade till skillnad från moderatledaren Ulf Kristersson. För Mikaels familj visade det på ett ointresse, och på att Magdalena Andersson inte brydde sig tillräckligt.
Susanne Yakes är också plats i Skärholmen tillsammans med Mikaels syster och svåger. Hon har bland annat ett längre samtal med Gunnar Strömmer.
Efter ett par timmar och när solen gått ner är kaffet som föreningen Folk i Skärholmen tog med sig slut. Ett femtiotal personer är kvar på torget och ungefär lika många står längre ner vid gångtunneln och mordplatsen.
Izabella Borzęcka är verksamhetsledare för Folk i Skärholmen, som har sina lokaler bara några meter från platsen där Mikael sköts ihjäl. Hon kallar dådet för fruktansvärt och tragiskt.
– Jag vill att alla ska känna att Skärholmen är en trygg och inkluderande plats. För alla. Inomhus och utomhus. Det här är en plats med vänliga människor som verkligen bryr sig om varandra. Och det blir en sjuk kontrast när något sånt här händer. Det är inte normalt. Det måste ta stopp, det är nog.
Izabella Borzęcka tycker att Mikael, som enligt uppgifter konfronterade ett ungdomsgäng, ska hyllas för sitt mod och civilkurage.
– Det borde finnas plats och utrymme för den berättelsen. Inte bara berättelsen om otrygghet och kriminalitet. Mikael ska hyllas för sitt mod och det borde lyftas fram mer än den där gångtunneln.
Statsministern tog med bukett
När statsminister Ulf Kristersson (M) kommer till Skärholmen strax efter klockan 20 har många åhörare gått hem. Kristersson möter Mikaels svåger Elias i gångtunneln innan han lägger ned en bukett, tröstar en gråtande kvinna och tar intervjuer med medierna.
Elias säger att Ulf Kristersson sa en del typiska politikerkommentarer, men att det också kändes som att han lyssnade.
– Det vill jag ge honom, även om mycket var snack. Han är bättre än Magdalena Andersson, Ygeman och de andra som inte var här för att lyssna. Det kändes åtminstone som att han tog det jag sa på allvar, säger Elias.