BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det här blir min 2 339:e föreläsning. När jag höll på som mest föreläste jag över 150 gånger per år. Men jag gick i pension i höstas och den här våren blir det bara 29 gånger, säger 65-åriga Tommy Svensson från Norrköping.
Skoningslös i sin kritik
De senaste 18 åren har han levt på att föreläsa och sälja sina böcker, till exempel Handbok för den kräsne konsumenten. Många tar till sig hans ord och går hem som kräsnare konsumenter. På andra håll är han inte lika uppskattad.
– Många livsmedelsföretag tycker inte om mig. Flera brukar hota med att inte komma på mässor om jag är där, säger han.
Han är skoningslös i sin kritik av hur matbranschen tillsätter artificiella ämnen för att göra varan billigare, mera hållbar, smakrik, lockande eller vad det nu kan vara.
Grädden till exempel. Har den lägre fetthalt än 40 procent tillsätts i regel karragenan, E 407, som gör den vispbar och mera hållbar. Livsmedelsverket anser att ämnet är ofarligt, men kritiska röster menar att det är skadligt för mag- och tarmsystemet och att djurförsök visat att det kan orsaka cancer.
– Alla tillsatser är inte farliga. I Sverige är drygt 300 godkända och jag dömer ut hälften av dem, säger Tommy.
Besvären försvann med en gång
I grunden är han utbildad naturguide och svampkonsulent. Det var en händelse i samband med yngsta dottern Lindas astmasymtom som blev vändpunkten. När hon var sju år sade en läkare att hon nog var allergisk mot mononatriumglutamat, en smakförstärkare med benämningen E 621, som finns i bland annat buljong, pulversåser och charkprodukter.
– Det hade jag aldrig hört talas om. Men vi tog bort all glutamat i kosten och Lindas besvär försvann med en gång.
Tommy bestämde sig för att ta reda på allt som gick om tillsatser, läste fackpress, kontaktade forskare och lärde sig mycket av en kanadensisk advokat med erfarenhet av att stämma livsmedelsföretag. Och han började hålla föredrag runt om i Sverige. 2010 satt han i TV4 och debatterade tillsatser med Livsmedelsverkets generaldirektör.
Enligt Tommy själv har hundratals blivit av med besvär som mag- och tarmproblem, pollenallergi och migrän efter att ha följt hans råd.
– Jag sade till en kille med pollenallergi att han skulle ta bort citronsyra E 330 och det gör han varje år den 1 februari tills säsongen är över och han har inga besvär längre. Citronsyra finns naturligt i frukt, men det är den tillsatta citronsyran jag pratar om, som framställs med hjälp av svartmögelsvamp.
”Ställ krav på butikerna”
Livsmedelsverket menar att citronsyra inte kan orsaka allergier, så Tommy Svensson och Livsmedelsverket är långt ifrån överens i de här frågorna.
I sitt föredrag räknar han sedan upp fem saker han vill ha i en bra mataffär. 1) Gammaldags mjölk ”som inte är sönderhomogeniserad”. 2) Vildfångad fisk. ”Bland annat matas den odlade fisken med soja och får lägre andel nyttigt omega 3-fett.” 3) Bacon utan tillsatt rökarom. 4) Choklad utan sojalecitin, ”som görs av tungt besprutad soja.” 5) Äkta kanel. ”Den vanliga vi köper är kassiakanel som innehåller giftet kumarin som kan orsaka leverskador.”
Makten att förändra har vi konsumenter, menar Tommy Svensson.
– Läs innehållsförteckningen. Och ställ krav på butikerna. Säg att du kan välja en annan butik.