– Vi har ett överskott på lägenheter nu, som vi inte brukar ha. Framförallt såg vi under våren att många tackade nej till platser de blivit erbjudna, säger kommunalråd Elisabet Lann (KD) i Göteborg.
Att många har valt bort de särskilda boendena borde ha lett till att fler istället ansökt om hemtjänst, menar Socialstyrelsen. Men så har det inte blivit. Även här syns istället en minskning. Det gör att Socialstyrelsen nu varnar för att äldre inte får sina omsorgsbehov tillgodosedda. Elisabet Lann ser samma risk:
– Det går inte att skjuta på sitt omsorgsbehov för länge. Här finns en risk både för att de äldre inte får den hjälp de hade behövt, och för att vi bygger upp en stor omsorgsskuld, säger hon.
Tomma lägenheter
Även i Malmö står många platser tomma på äldreboendena. Nedgången i inflyttningar var särskilt stor under försommaren, men även nu är tveksamheten till att flytta större än annars, menar Sara Österberg, tillförordnad avdelningschef på avdelningen för särskilt boende.
– Framförallt har fler velat vänta på att flytta. I början handlade det mycket om rädsla för att bli smittad och besöksförbudet. Nu har vi ju inte det längre, men ändå är det en del som vill vänta till att de är vaccinerade innan de flyttar in, säger hon.
De senaste fyra veckorna har Malmö haft i snitt 167 lediga platser på de särskilda boendena i kommunal regi. Under samma period förra året handlade det om 38 lediga lägenheter. På liknande sätt ser det ut i flera Stockholmskommuner. I Stockholms stad fanns det i mars nästan 500 tomma rum, jämfört med knappt 200 rum för ett år sedan.
Även i Solna är erfarenheterna liknande – antalet tomma lägenheter är betydligt fler än vanligt.
– Jag tror att det här kommer vända, att trycket kommer öka igen när vaccinationerna är avklarade, men än så länge får vi inte in ansökningar i den omfattning vi brukar få, säger Elisabet Sundelin, chef för omvårdnadsförvaltningen i Solna.
Som en följd av att färre vill flytta in på äldreboendena har kommunen tillfälligt dragit ner på sina platser, både på privata och kommunala boenden.
– Verksamheterna har fått anpassa sin personalstyrka, men i vissa fall har det räckt med permitteringar eller att man till exempel inte tar in sjukvikarier, säger Elisabet Sundelin.
Enligt fackförbundet Kommunal är det inte bara i Solna som de minskade inflyttningarna har påverkat personalen. I såväl Malmö, Göteborg och Stockholm har det lett till både uppsägningar och permitteringar. Framförallt är det privata vårdgivare som har minskat sin personalstyrka, enligt Sveriges Radio.
Elisabeth Antfolk, undersköterska och ordförande i Kommunals sektion Privat vård och omsorg i Stockholms stad, säger att flest förhandlingar om uppsägningar skedde under förra våren och försommaren, men att det fortfarande händer att arbetsgivare vill korttidspermittera.
– Det märks att inflyttningarna börjar öka något igen, men det händer ändå att vi får förhandla om korttidspermitteringarna.
Nu är det inte längre något som överraskar – annat var det för ett år sedan.
– Som undersköterska i äldreomsorgen är du inte van vid att förhandla om arbetsbrist. Men det här året har det blivit ett fenomen. Pandemin har absolut fått konsekvenser för många anställda. En del har omplacerats, andra fått gå ner i arbetstid, och en del faktiskt också blivit arbetslösa, säger Elisabeth Antfolk.