Efter en längre tids konflikt mellan skolledningen och personal på en skola i Järva i Stockholm satte en chef upp dolda kameror i köket. Med inspelningen som bevis anklagades sedan tre kvinnor som arbetar på skolan för stöld och hotades med avsked. Det berättade Nyhetsbyrån Järva förra veckan. Nu är det klart att två av kvinnorna blivit avskedade.
Magnus Jönsson från juristbyrån Jurema i Husby företräder de avskedade. Han säger till nyhetssajten att skolan bestämt redan från början att man ville göra sig av med kvinnorna.
– Vill man ha en bra relation med anställda som jobbat på ett ställe i 16 år så sätter man inte upp kameror, man pratar med de anställda, säger han.
Stockholms stad har en klimatstrategi för att minska matsvinnet och enligt kvinnorna har det under en lång tid varit okej att ta hem gammal mat som ska slängas. Köket på skolan är ett mottagningskök där ingen mat tillagas och enligt rutinerna ska ingen mat sparas. Leverantören vill inte heller ta tillbaka maten eftersom man inte kan använda mat som redan varit ute hos kunder, skriver Nyhetsbyrån Järva.
Inte självklar grund
Den här veckan kommer kvinnorna att ta ställning till om de kommer att driva fallet vidare och stämma arbetsgivaren för olaga avsked.
Att stjäla från sin arbetsplats kan vara skäl för avsked, men i det är fallet är det långt ifrån självklart att det funnits grund för avsked. Det menar Caroline Johansson, lektor i civilrätt, särskilt arbetsrätt vid Uppsala universitet. I normalfallet är det inte tillåtet att ta saker från sin arbetsplats, och det är något som arbetsgivaren inte ska behöva tala om. Men det kan alltså finnas gråzoner och undantag.
– Om det är så att man har fått ta hem gammal mat, och det är någonting som flera kan intyga, då skulle jag säga att det inte är grund för vare sig avsked eller uppsägning, säger Caroline Johansson.
Arbetsgivaren har däremot rätt att säga att det inte är okej att ta hem mat längre, men i så fall måste man berätta det på ett tydligt sätt.
– Om arbetstagare efter en sådan markering ändå tar med sig mat skulle det vara grund för uppsägning, säger Caroline Johansson, men tillägger att värdet på det som tagits bör vägas in.
– I viss mån tänker man in värdet. Sådant som ska kastas är typiskt sett kanske mindre värt, säger hon.