När GP härom året granskade åtta ”naturliga” hudvårdsprodukter visade varudeklarationen att de flesta av dem innehöll både syntetiska och allergiframkallande ämnen. Exempelvis Body shops storsäljare body butter, som marknadsförs som naturlig, innehåller den omdiskuterade parabenen fenoxietanol och de allergiframkallande doftämnena linalool och limonen.
Ingredienserna och märkningarna på hudvårdsprodukter är också ofta svårtydda. Många krämer innehåller till exempel det mjukgörande ämnet squalene, som i vissa fall kommer från hajlever utan att det anges. Andra innehåller substanser som utvinns från slaktavfall utan att det framgår att de är animaliska. När Läkemedelsverket undersökte 74 hudkrämer för tre år sedan visade det sig att var tionde produkt innehöll konserveringsmedel som inte fanns med i varudeklarationen.
– Det bryter mot reglerna och orsakar också problem för allergiker som måste undvika vissa konserveringsmedel, säger Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
Går trögt
Någon som tröttnat på det här är Viktor Jonsson, som för ett år sedan bestämde sig för att börja tillverka sina egna hudvårdsprodukter.
– Jag är gammal miljöaktivist och har alltid hållit på med olika ekoprojekt. För femton år sedan började jag experimentera med att göra egen tvål, så nu ville jag se vilka andra hygienprodukter som går att göra helt ekologiskt.
Enligt Viktor Jonsson har det gått trögare i hygien- och kosmetikabranschen än i andra branscher, trots stor efterfrågan på ekologiska alternativ. Anledningen tror han dels beror på att butikerna inte velat byta ut det sortiment de fortfarande tjänar stora pengar på, och dels för att det gått relativt enkelt för producenterna att saluföra samma gamla produkter men med nya modeord.
– I Storbritannien har eko-trenden kommit längre än i Sverige. Där märker de exempelvis upp vilka produkter som inte innehåller animaliska ämnen i mycket större utsträckning, säger han.
Efter några misslyckade försök med krämer som började mögla har han nu hittat en formel, eller emulsion som det heter, som funkar så pass bra att han bestämt sig för att försöka sälja den till butiker runtom i landet.
Enligt honom själv blir det då den första hudvårdsprodukten på marknaden som är såväl ekologisk, Fairtrade som vegansk. I alla fall till så mycket som 75 procent av innehållet. För att få längre hållbarhet har han varit tvungen att använda ett konserveringsmedel tillverkat på konstgjord väg, så helt naturligt blir det inte.
– Min ambition har främst varit att göra en hudkräm med så få ingredienser som möjligt och som så långt det är möjligt är naturliga och etiska. Nu när jag satsar på lite mer storskalig tillverkning är målet också att göra det så billigt som möjligt så att alla har råd att köpa ett bra alternativ.
Och lyxiga krämer till trots – det går uppenbarligen att göra en exklusiv variant som inte kostar som rysk kaviar. En tub handkräm på 25 ml med hallonextrakt planerar Viktor Jonsson att sälja för bara 30 kronor i butik. Då går han till och med lite plus.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.