Den nuvarande partisekreteraren, Lena Rådström Baastad, meddelade tidigare i höstas att hon avgår i samband med partikongressen i början av november, då både en ny partiledare och en ny partisekreterare ska väljas.
”Väldigt bra val”
Reaktionerna på nyheten är kraftigt positiva från två av den socialdemokratiska vänsterfalangens starkaste röster.
– Baudin är ett väldigt bra val. Han vore perfekt som en framtida partiledare för S. Han är snabbtänkt, har en kraftfull personlighet och med en bra fotkontakt, säger Göran Greider, ledarskribent på Dagens ETC och chefredaktör på Dala-Demokraten.
– Men jag suckar lite över att han lämnar Kommunal, det blir en stor tomhet, fortsätter Greider.
Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys, lyfter Baudins bakgrund och tydliga hållning i sakpolitiken.
– Det är bra att det är en person från fackföreningsrörelsen, som varit tydlig och drivit på frågan om vinststopp i välfärden. Där måste S bli och vara tydliga framåt, säger han.
Det finns ett stort behov inom Socialdemokraterna att bygga en folkrörelse i en starkare och mer fristående partiorganisation, vilket blir en viktig uppgift för Baudin, menar både Greider och Suhonen.
– Sossarna borde försöka förstärka partisekreterarposten, som har varit oerhört försvagad en lång tid. Det borde finnas ett alternativt center på Sveavägen, inte bara i riksdagen. Baudin är ett bra val som visar att man tar posten på allvar och försöker göra den till ett ämbete som kan kanalisera strömningar underifrån och upp, istället för tvärtom som det varit ett tag nu, säger Greider.
– Det blir också centralt att bygga upp förtroendet för socialdemokratin i arbetarklassen och bland vanliga löntagare som tyckt att januariavtalet inneburit för stora kompromisser och för få egna segrar för arbetarrörelsen, säger Suhonen och tillägger:
– Därför måste den nye partisekreteraren se som sin viktigaste uppgift, förutom att bygga ett starkt parti, att också driva partiets kongressbeslutade politik och inte se sig som en förlängning av regeringens oundvikliga kompromisspolitik.
Göran Greider kallar valet för en tydlig vänstersväng.
– Särskilt i jämförelse med den senaste partisekreteraren som på något sätt upphävde hela vänster-högerskalan.
Tobias Baudin valdes till ordförande för Kommunal 2016, efter skandalerna kring Annelie Nordströms avgång, och emot valberedningens förslag. Han lyckades vända en brant uppförsbacke och stoppa medlemsraset från förbundet.
Han har tagit striden för sina runt en halv miljoner medlemmar, inte minst under corona-pandemin de senaste två åren, och har varit en stark förespråkare för ett förbud mot vinster i välfärden. Han har även tagit striden internt inom LO och inte tvekat för att gå emot samordningen i frågor kring arbetsrätten bland annat.
– Jag är en politiskt engagerad folkrörelsemänniska, säger Baudin själv på pressträffen.
– Jag kommer aldrig sluta kämpa för ett rättvisare samhälle, tillägger Baudin.
”Längtar efter att ta debatten med de mörkblåa”
Tobias Baudin tillträder, förutsatt att han blir vald, sin nya post mindre än ett år innan nästa ordinarie riksdagsval och han skickade en passning till Moderaterna och Sverigedemokraterna.
– Jag längtar efter att ta debatten med den mörkblåa, konservativa högern där Sverigedemokraterna och Moderaterna låter allt mer lika, säger Baudin.
– Konflikten nu är hård. Det finns många som vill vrida klockan tillbaka och backa in i framtiden men vi ska vinna valet.
Enligt tidningen Kommunalarbetaren så kommer vice ordförande Malin Ragnegård att tillfälligt ersätta Baudin som ordförande för fackförbundet Kommunal.
Socialdemokraterna kommer även att få en ny partiordförande under hösten, där allt pekar på att Magdalena Andersson blir kommande S-ledare. Att hon blir S-ledare hade stor betydelse för beslutet att tacka ja enligt Baudin.
– Det är klart att det har varit viktigt. Det är en person jag känt länge och arbetat med länge och hon besitter en stor kompetens. Det kommer bli förbaskat roligt och jag tror att vi kommer att göra detta på ett riktigt bra sätt.
När Kommunal tillsammans med IF Metall som enda LO-förbund gick med i las-överrenskommelsen med PTK och Svenskt näringsliv ledde det till interna slitningar i LO. Pappers var ett av de förbund som var mest kritiska.
Så här skrev Pappers verkställande utskott i ett uttalande i december förra året:
"När det gäller sakfrågan anser vi fortfarande att våra medlemmar betalar priset för att förbund som Kommunal och IF Metall inte har lyckats stå emot arbetsgivarnas tryck kring otrygga anställningar. Fackföreningens uppgift är inte att öka otryggheten för våra medlemmar ute på arbetsplatserna, tvärtom.
Nu ser vi att visan upprepar sig igen, trycket från arbetsgivarna blir för stort och lojaliteten med tjänstemännen är starkare än sammanhållningen inom LO. Dagens uppgörelse mellan IF Metall, Kommunal, PTK och Svenskt Näringsliv är en smärtsam insikt om de utmaningar vi har framför oss inom LO."
I dag säger Pontus Georgsson, ordförande för pappers så här om Tobias Baudin som partisekreterare för S:
– Jag ska vara noga med att hålla isär sak och person och jag hoppas och tror att han kommer att vara en person som kan vara tydlig med vad som är partiets politik i förhållande till kompromisser som regeringen blir tvungen att göra. Det tror jag att han kan vara bra på, säger han.
– Som facklig företrädare har han varit bra på att peka på politik som är bra för Kommunals medlemmar och andra fackliga medlemmar också. Det är bra för LO tror jag att partisekreteraren är från LO.
I vilken riktning tror du att Baudin kan ta partiet?
– Han är ju tydlig i sitt fackliga engagemang och jag tror att han kommer att fortsätta vara tydlig i det. Han är mycket ute på arbetsplatser och vill vara nära människor. Det tror jag att han kommer att fortsätta med och det tror jag är bra för socialdemokraterna som parti.