Besvikelse? Ja. Självkritik? Nej. Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin vill inte ändra kurs för att få arbetarväljare tillbaka. Statens pengar ska man hålla hårt i – även när behovet av investeringar och sociala reformer är skriande.
– Man måste vara väldigt försiktig nu, säger Tobias Baudin.
Med kavaj upptill och jeans nertill är han en levande illustration av sitt parti, Tobias Baudin. Som socialdemokratisk partisekreterare kan han stoltsera med att partiet gått framåt i välbärgade områden runt storstäderna, som Danderyd och Vellinge. I Fagersta, Skinnskatteberg och en rad andrar traditionellt starka S-fästen fortsätter däremot partiet att blöda till Sverigedemokraterna, liksom bland väljare som identifierar sig som arbetare.
Har det blivit för mycket kavaj och för lite jeans?
– Vi har ändå gjort ett starkt val på landsbygden och ökar där totalt sett. Sedan har vi ökat mer i storstäderna, men som partisekreterare blir man aldrig ledsen när man får fler röster till partiet, säger Tobias Baudin.
Nej, någon valförlust vill han inte kännas vid. Att förlora regeringsmakten är bittert, säger han. Men att Centerpartiet och Vänsterpartiet tappade och Magdalena Anderssons tilltänkta regeringsunderlag förlorade kan inte Socialdemokraterna lastas för, enligt Tobias Baudin.
Ingen självrannsakan
Han köper inte kritiken från bland annat tankesmedjan Katalys om S ska ha sänkt sina kompisar. Medan Ulf Kristersson strödde lovord över Sverigedemokraterna från Almedalens scen markerade Magdalena Andersson avstånd till Vänsterpartiet med hänvisning till V-riksdagsledamöters viftande med kurdiska flaggor. Och när Miljöpartiet jagades av högern för allt från plastpåseskatt till elpriser tittade S-företrädarna bort. Inget konstigt – Socialdemokraterna gick till val som eget parti, argumenterar Tobias Baudin.
– När Ulf Kristersson ändrade sig och krokade arm med Sverigedemokraterna blev det som det blev. Då fick man det här blocket som ställdes mot det som beskrevs som Magdalena Anderssons block, men det är inte vår idé.
Så ingen självrannsakan från er sida?
– Jag ska inte säga för all framtid, men den här blockpolitiken som blivit i vårt land, jag tror inte att den är bra.
”Kan inte lova allt åt alla”
Åtskilliga socialdemokrater har kritiserat partiet för att ha tassat på tå i valrörelsen. Alla som suktade efter ett löfte om en stor genomgripande social reform fick vänta förgäves, enligt kritikerna. Tobias Baudin håller inte med. Han pekar på överenskommelsen i juni om höjda pensioner och på löften om avskaffat karensavdrag för grupper som inte kan jobba hemma och om att satsa minst lika mycket på förebyggande åtgärder mot brotten som på fler poliser.
– Sedan är det så, att i det här läget kan man inte lova allt åt alla. Här vill jag höja ett varningens finger till Ulf Kristersson. Att sänka inkomstskatterna med trettio miljarder, det är att slänga ved på den inflationsbrasa som Sverige står mitt i. Det kommer drabba svenska folket. Då ökar inflationen ännu mer och då fortsätter räntorna att stiga.
Nej till höjda kapitalskatter
Flera till vänster inom socialdemokratin har också kritiserat att det saknades skarpa förslag på höjda kapitalskatter, trots en skenande ekonomisk ojämlikhet där de med allra störst förmögenheter drar ifrån. Inte heller här ger Tobias Baudin kritikerna rätt. Han hänvisar till att S föreslog en ”beredskapsskatt” för dem med högst inkomster, som enligt finansministern skulle ta in ”några miljarder” till statskassan.
– Vi tycker att de rikaste i vårt land kan vara med och bidra mer, sedan gäller det också att få stöd i riksdagen, säger Tobias Baudin.
Men höjda kapitalskatter fanns det inga förslag om?
– Det är inte bra när en ett land slits isär. Vi har gjort mycket för att stötta dem som har det sämst, de med sjuk- och aktivitetsersättning och de med garantipension. Sedan är det ett problem att ”rikisarna” drar ifrån, det är inte okej. Då måste vi hitta sätt att rikta skattehöjningar mot de allra rikaste, det kan vara fråga om kapitalskatter.
I valrörelsen betonade ni ordning och reda i ekonomin. Mot bakgrund av att Sverige redan hör till de EU-länder som har lägst statsskuld, är det dags att omvärdera den ekonomiska politiken och låna till massiva investeringar?
– Man kan och ska låna när det är rätt läge. Under pandemin kunde vi göra miljardsatsningar för att ladorna var fulla. För varje krona kommunerna behövde fick de två till. Om man nu bara blåser på som vi gjorde under pandemin då kommer inflationen att öka. Det vi måste göra nu är att precisera, att rikta in sig på pensionärerna, barnfamiljerna och de som har det tuffast att få det att gå ihop.
Mycket av dagens inflation beror på stigande priser på energi och drivmedel. Är inte det ett skäl att låna för att exempelvis bryta beroendet av fossila bränslen?
– Samtidigt har vi en god arbetsmarknad och hög sysselsättning. Man måste vara väldigt försiktig nu med vad man gör. Driver man på inflationen nu slår det tillbaka på svenska folket.
Åkesson kommer att stänka sitt vigvatten över allt regeringen kommer att göra.
Beredda att ta över
Tobias Baudin blickar framåt, mot livet i opposition. Hans parti ska nagelfara regeringen – men också att vara beredda att ta över ifall den spricker, exempelvis för att de politiska eftergifterna blir för svårsmälta för liberala ledamöters samveten.
– Det kommer att vara en bräcklig regering, en marionettsregering där Jimmie Åkesson kommer att stänka sitt vigvatten över allt regeringen kommer att göra.
Finns det risk att ni hämmas som parti av att vara att redo att ta över, när ni kanske egentligen behöver gå in i er själva och utveckla er politik?
– Vi har enormt bra stämning i vårt parti efter att ha lyckats med konststycket att ha gjort den största ökningen på 20 år och är större än M, KD och L tillsammans. Politiken har vi lagt fast på vår kongress, vi behöver inte ägna tid åt det.